Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Update coronavirus en de natuur

Natuurmonumenten

Even buiten uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze tijd is dat voor veel mensen heel belangrijk. Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft. Vermijd drukke plekken, ga op rustige tijdstippen, kom met maximaal twee personen (gezinnen uitgezonderd), houd afstand en blijf thuis bij griepverschijnselen.

Kies je ervoor om de natuur in te gaan, neem dan de volgende richtlijnen in acht:

 • Vermijd drukke plekken
 • Ga met maximaal twee personen op pad (gezinnen uitgezonderd)
 • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar – ook op de parkeerplaats
 • Hoest je, ben je verkouden of heb jij of een gezinslid koorts, blijf dan thuis

De maatregelen rondom corona kunnen dagelijks veranderen.
Houd de website van het RIVM in de gaten voor het laatste nieuws en richtlijnen.

Drukte in de natuur 

Het afgelopen weekend hebben we gemerkt dat veel mensen hebben geluisterd naar de oproep om niet massaal de natuur in te gaan. We zien ook dat de meeste mensen die een frisse neus komen halen zich keurig houden aan de gedragsregels over het bewaren van voldoende afstand (1,5 meter) en niet met groepen naar buiten gaan. Dat is fijn! Zo zorgen we er met elkaar voor dat bezoek aan de natuur mogelijk blijft.

Ook voor de komende periode blijft het belangrijk om alert te zijn en drukke plekken te vermijden. Op diverse plekken in het land zijn uit voorzorg uitkijktorens gesloten, geldt eenrichtingsverkeer voor smalle paden of worden andere gebiedsgerichte maatregelen getroffen. Houd informatievoorziening via posters en borden in de gaten. 

De drukte in populaire natuurgebieden concentreert zich vooral op en rondom parkeerplaatsen (in de buurt van) bezoekerscentra, horecagelegenheden, speelplaatsen, entrees, uitkijktorens en andere recreatieve voorzieningen. Ook op mountainbikeroutes is het drukker dan normaal. Het rijden van mountainbikeroutes vereist ervaring en technische vaardigheden. Heb je weinig tot geen ervaring, ga in deze periode dan niet mountainbiken in de natuur. Je brengt hiermee jezelf en anderen in gevaar. 

Houd rekening met drukte op parkeerplaatsen, bij entrees en recreatieve voorzieningen in de volgende gebieden van Natuurmonumenten:

 • Utrecht: Kaapse Bossen (uitkijktoren gesloten), Oostelijke Binnenpolder van Tienhoven (Tienhovense Kanaaldijk, Vredevoetpad, P bij VredeGoed museum is gesloten), Waverhoek (beperkte P en smal wandelpad)
 • Noord-Holland: ‘s-Gravelandse buitenplaatsen, Naardermeer en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Vechtplassen (vrijwel alle wandel- en fietspaden in de Vechtplassen zijn erg smal). Specifiek betreft het Loosdrechtse plassen (wandelpad over de Kromme Rade wordt waarschijnlijk afgesloten komend weekend), Wijde Blik (Lambrechtzkade), fiets- en wandelpad rondom Spiegelplas, Ankeveense Plassen (wandelroute via Verlengde Bergse Pad, Bergse Pad, Googpad, Dammerkade),  Kortenhoefse plassen (Oppad)
 • Flevoland: Waterloopbos/Voorsterbos (Kraggenburg)
 • Groningen: Kardinge, Noordlaarderbos, Landgoederen Groningen
 • Drenthe: Buitenplaatsen Paterswolde (doolhof op landgoed de Braak is afgesloten), Onlanden (de uitkijktoren is afgesloten), Dwingelderveld (P Bezoekerscentrum Ruinen)
 • Friesland: Slotplaats (Bakkeveen), Fochteloerveen (let op uitkijktoren de Zeven is afgesloten)
 • Overijssel: De Wieden (P bij Bezoekerscentrum Sint JansKlooster), Eerde (Ommen/ Den Ham), Buurserzand (Haaksbergen)
 • Gelderland: Omgeving Posbank in Nationaal Park Veluwezoom en omgeving Bezoekerscentrum Veluwezoom, Heumensoord, Wooldse Veen, Bönnink, Hackfort, Bergherbos, Velhorst
 • Noord-Brabant:  Loonse en Drunense Duinen, Kampina, Oisterwijkse Bossen en Vennen, Huis ter Heide, Visdonk (bij Roosendaal), Oosterheide (bij Oosterhout), Buisseheide (bij Achtmaal)
 • Limburg: Sint Jansberg, Mookerheide, Sint Pietersberg, Brunssummerheide, Geuldal, De Plateaux
 • Zuid-Holland: Zuid-Hollandse Eilanden (drukte op de parkeerplaatsen bij de kust Duinen van Goeree, Voornes Duin) en Nieuwkoopse Plassen, Lusthof De Haeck en Groene Jonker. Tiengemeten voorlopig niet toegankelijk.
 • Zeeland: Plompetoren gesloten voor bezoek.

Bezoekerscentra en excursies 

Vanwege het coronavirus zijn alle bezoekerscentra en infopunten tot nader orde gesloten. Alle excursies in gebieden en bij bezoekerscentra zijn tot 6 april geannuleerd. Betaalde entree- en excursiegelden worden automatisch teruggeboekt, je hoeft hiervoor dus niets te doen.

Tips voor in en rond het huis

Denk aan elkaar coronavirus

Dit artikel is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/update-coronavirus-en-de-natuur

Update coronavirus en de natuur

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren
Schaep en Burgh, Noordereinde 60, 1243 JJ, 's-Graveland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV