Meer weten? informatie@fondsen.org

Tweede ontvoerde Rode Kruis-hulpverlener in Nigeria vermoord

“Het nieuws over de dood van Hauwa heeft ons hart gebroken”, zegt Patricia Danzi, regionaal directeur van het ICRC. “We hebben een beroep gedaan op vrijlating en smeekten de ontvoerders om een einde te maken aan zulke zinloze moorden. Hoe is het mogelijk dat twee vrouwelijke hulpverleners worden gedood? Niets kan dit rechtvaardigen.”

Hauwa (24) was een levenslustige vrouw en werd op jonge leeftijd verloskundige. Mensen die haar kenden, omschrijven haar als een sociale, dynamische en enthousiaste vrouw die erg geliefd was bij familie en vrienden. Ze was echt toegewijd aan haar werk, waarin ze kwetsbare vrouwen in de omgeving van haar familie hielp.

Ontvoering

Hauwa werd op 1 maart samen met Saifura Hussaini Ahmed Khorsa en Alice Loksha ontvoerd in de noordoostelijke stad Rann. Saifura werd op 16 september opzettelijk gedood, terwijl Alice in gevangenschap werd gehouden, samen met Leah Sharibu, een 15-jarige student die door de groep was ontvoerd tijdens een incident in februari.

Hauwa en Saifura werkten in een medisch centrum dat werd gesteund door het ICRC; Alice werkte in een centrum dat werd ondersteund door UNICEF.

Pogingen tot vrijlating

Het ICRC heeft diverse pogingen gedaan om de vrijlating van de drie hulpverleners veilig te stellen. “De dood van Hauwa en Saifura is niet alleen een tragedie voor hun families, maar ze zullen ook door duizenden mensen in Rann en andere mensen in door conflicten getroffen gebieden in Noordoost-Nigeria worden gevoeld. Hier blijft de toegang tot de gezondheidszorg een uitdaging. We blijven de groep die Alice en Leah vasthoudt vragen om hen vrij te laten,” zegt Danzi.

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633