Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Turkije wil met draconische sociale media-wet vrije meningsuiting inperken

Amnesty International

Het Turkse parlement stemt een dezer dagen over een wet waarmee sociale media zoals Twitter, Facebook en YouTube aan banden kunnen worden gelegd.

De wet legt draconische regels op aan sociale media-bedrijven met meer dan een miljoen gebruikers per dag. Ze worden verplicht een kantoor in Turkije te hebben. Houden de bedrijven zich niet aan de regels, dan kunnen ze torenhoge boetes of een beperking van de bandbreedte met wel 90 procent krijgen en kunnen ze zelfs worden vervolgd.

Brutale aanval op vrije meningsuiting

‘De wet is de nieuwste, en misschien wel de meest brutale aanval op de vrije meningsuiting in Turkije tot nu toe,’ zegt Andrew Gardner van Amnesty International. ‘Journalisten zitten al jaren achter de tralies voor hun kritische berichtgeving en gebruikers van sociale media moeten zichzelf controleren uit angst de autoriteiten te beledigen.’

Geen onafhankelijke media meer

Als de wet wordt aangenomen, zou deze de regering de bevoegdheid geven om online inhoud te censureren en gebruikers van sociale media te vervolgen. Dit is een duidelijke schending van het recht op vrijheid van meningsuiting en is in strijd met de internationale mensenrechtenwetgeving en -normen.

Er zijn in Turkije nagenoeg geen onafhankelijke media meer. Na de couppoging van 2016 sloot de overheid meer dan 165 mediabedrijven. Ook werden meer dan 120 journalisten gevangengezet.

Gegevens gebruikers van sociale media

De nieuwe wet bepaalt ook dat gebruikersgegevens op servers in Turkije moeten worden opgeslagen. Het risico is groot dat de autoriteiten er dan gemakkelijker toegang toe kunnen krijgen.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/turkije-wil-met-draconische-sociale-media-wet-vrije-meningsuiting-inperken

Turkije wil met draconische sociale media-wet vrije meningsuiting inperken

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV