Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Turkije: nieuwe aanklacht tegen filantroop Osman Kavala

Amnesty International

In Turkije is een nieuwe aanklacht ingediend tegen Osman Kavala. Nu wordt hij beschuldigd van ‘spionage’ waarvoor hij een levenslange gevangenisstraf kan krijgen zonder kans op eerdere vrijlating.

‘Osman Kavala zit al bijna drie jaar gevangen en nu krijgt hij een nieuwe rechtszaak vanwege de absurde beschuldiging van ‘spionage’. Kafkaesque is een vaak gebruikt cliché, maar in het geval van Kavala is het huiveringwekkend toepasselijk,’ zegt Nils Muiznieks van Amnesty International.

‘Financiering Gezipark-protesten’

Kavala werd in oktober 2017 opgepakt. Media die een smaadcampagne tegen hem waren begonnen, berichtten dat Kavala de Gezipark-protesten in Istanbul had gefinancierd en geprobeerd had ook in andere steden demonstraties te ontketenen.

In 2013 protesteerden honderdduizenden mensen tegen de plannen om in het Gezipark een winkelcentrum te bouwen. Niet veel later keerden de demonstranten zich tegen het autoritaire beleid van de toenmalige premier en huidige president Erdoğan. Die protesten werden met veel geweld neergeslagen.

‘Betrokkenheid bij staatsgreep’

Kavala en acht anderen werden vervolgens beschuldigd van het ‘gebruik van dwang en geweld in een poging de regering ten val te brengen of in haar werk te belemmeren’. Tegen Osman Kavala was levenslang geëist. In februari 2020 werden alle negen vrijgesproken, maar Kavala werd enkele uren daarna opnieuw opgepakt. Toen werd hij beschuldigd van betrokkenheid bij de mislukte couppoging van 2016. ‘Dit besluit riekt naar opzettelijke wreedheid,’ reageerde Milena Buyum van Amnesty International op zijn arrestatie.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens riep Turkije op 10 december 2019 op Kavala direct vrij te laten, omdat er van enig misdrijf geen sprake was. Turkije weigert het bindende vonnis van het hof uit te voeren.

‘Spionage’

De nieuwe beschuldiging van ‘spionage’ komt een week nadat het Europese Hof Turkije opnieuw had opgeroepen Osman Kavala vrij te laten. Op 29 september 2020 kondigde het Turkse Constitutionele Hof aan die oproep te zullen negeren in afwachting van die nieuwe aanklacht tegen Kavala.

In de aanklacht worden Kavala’s maatschappelijke initiatieven, zoals culturele projecten, en details over reizen binnen en buiten Turkije als ‘bewijs’ gepresenteerd voor de twee eerdere aanklachten. Daarbij wordt gerefereerd aan het proces naar aanleiding van de Gezipark-protesten zonder dat daarbij vermeld wordt dat Kavala in februari 2020 voor alle aanklachten was vrijgesproken.

Amnesty’s oproep

‘We roepen Turkije weer op om een einde te maken aan het grote onrecht dat Osman Kavala wordt aangedaan, hem vrij te laten en de wraakzuchtige procedures tegen hem stop te zetten,’ zegt Nils Muiznieks van Amnesty.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/turkije-nieuwe-aanklacht-tegen-filantroop-osman-kavala

Turkije: nieuwe aanklacht tegen filantroop Osman Kavala

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV