Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Tunesië straft blogger met zes maanden cel vanwege Facebookbericht

Amnesty International

De 27-jarige blogger Emna Chargui uit Tunesië is op 16 juli tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld vanwege het ‘beledigen van de islam’ en het ‘aanzetten tot haat tussen religies’. Chargui had een humoristisch Facebook-bericht gedeeld. Ze gaat tegen haar veroordeling in beroep.

In de tekst die ze op sociale media vond, wordt de stijl van koranverzen geïmiteerd om te spotten met de coronasituatie. De tekst is grappig bedoeld en zet op geen enkele manier aan tot haat of geweld. Emna is op sociale media met de dood bedreigd.

Slag voor vrije meningsuiting

‘Deze straf is een slag voor de vrije meningsuiting,’ zegt Amna Guellali van Amnesty International. ‘Het zal een huiveringwekkend effect hebben doordat het anderen ervan weerhoudt om online hun mening te uiten. Emna Chargui had in de eerste plaats nooit aangeklaagd mogen worden. In plaats daarvan hadden de autoriteiten een onderzoek moeten instellen naar de dreigementen om haar te verkrachten en te doden die ze na haar post ontving.’

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de Tunesische autoriteiten op de veroordeling terug te draaien en een onderzoek te starten naar de bedreigingen die Chargui ontving.

Achtergrond

Hoewel Tunesië onder zijn buurlanden bekendstaat als een land met progressieve wetten, valt dit in de praktijk vaak tegen. Steeds vaker worden bloggers, journalisten en activisten er gestraft voor het uiten van hun mening. Daarbij wordt gebruikgemaakt van wetgeving die vreedzame uitingen strafbaar stelt die als lasterlijk worden beschouwd tegen individuen of staatsinstellingen, of die de openbare orde verstoren.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/tunesie-straft-blogger-met-zes-maanden-cel-vanwege-facebookbericht

Tunesië straft blogger met zes maanden cel vanwege Facebookbericht

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV