Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Toename zelfbeschadiging en depressie in Griekse kampen

Stichting Vluchteling

Op 18 maart 2016 sloten een aantal EU-lidstaten een deal met Turkije, die van begin af aan veel haken en ogen had. De deal moest een oplossing zijn voor de verdrinkingsdoden op de Middellandse Zee en zou een einde maken aan de toevlucht van vluchtelingen. Alle vluchtelingen die vanuit Turkije op de Griekse eilanden aankwamen, moesten volgens de deal terug naar Turkije worden gestuurd. Voor elke teruggestuurde vluchteling bood Europa aan één Syrische vluchteling uit Turkije bescherming.

In 2015 vluchtten bijna 900.000 mensen via Turkije naar Griekenland, voornamelijk Syriërs, Afghanen en Irakezen. Sinds de start van de EU-Turkije deal zijn er maar iets meer dan 2.000 mensen teruggestuurd. In de praktijk zitten mensen vast, soms jarenlang, op de Griekse eilanden.

Mentale gezondheidscrisis

De omstandigheden op de Griekse eilanden zijn erbarmelijk. Ook de komst van corona en het in allerijl op Lesbos uit de grond gestampte nieuwe kamp hebben hier in negatieve zin aan bijgedragen. Uit recent onderzoek op Lesbos, Chios en Samos, dat onze internationale partner IRC in december hield onder vluchtelingen die worden behandeld in hun programma’s voor geestelijke gezondheidszorg, blijkt dat vluchtelingen mentaal snel achteruitgaan door de omstandigheden waaronder ze moeten leven:

  • 76% heeft PTSS-klachten;
  • Ongeveer 4 op de 5 personen (79%) heeft last van depressies;
  • 48% heeft overwogen zichzelf van het leven te beroven;
  • Het percentage mensen met psychotische symptomen is verdubbeld naar 30%;
  • Een toename van 66% in zelfbeschadiging.

Wat doet Stichting Vluchteling?

De situatie is uitzichtloos. Stichting Vluchteling roept de EU en de Griekse regering op onmiddellijk actie te ondernemen om een einde te maken aan de mensonterende omstandigheden in de overvolle vluchtelingenkampen. En om vijfhonderd alleenstaande vluchtelingenkinderen uit de Griekse kampen opvang te bieden in Nederland

Stichting Vluchteling helpt op Lesbos met de geestelijke gezondheidszorg en psychosociale hulpverlening van 2.500 vluchtelingen in kamp Mavrovouni (het nieuwe kamp Moria).

Foto: InternationalRescue Committee

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2021/3/toename-zelfbeschadiging-en-depressie-in-griekse-kampen

Toename zelfbeschadiging en depressie in Griekse kampen

Stichting Vluchteling

Mensen in nood
Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV