Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers: Agenda voor verandering

Toegang tot financiering is een van de grootste barrières voor vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden. Dat horen we van de vrouwelijke ondernemers waarmee we werken, en het blijkt ook uit de cijfers. Maar liefst 1 miljard vrouwen leven buiten het formele financiële systeem en 80 procent van de door vrouwen geleide micro-, midden- en kleine bedrijven krijgen niet de financiële diensten die ze nodig hebben. Dit komt neer op een financieringstekort van 1,7 miljard dollar.

Kick off voor slimme investeringen

Op maandag 3 juni 2019 organiseerde CARE met diverse partners een expertbijeenkomst over toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers in opkomende markten. Deze bijeenkomst vormde de kick-off van de Global Entrepreneurship Summit waar ondernemers en investeerders uit de hele wereld op afkwamen. Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking sprak op het evenement: “Financiële instellingen moeten zich realiseren dat investeren in vrouwelijke ondernemers niet alleen het juiste is om te doen, maar dat het ook een slimme investering is.”

Zo werkt het voor Narcisa in Peru

Narcisa Cruz Sosa uit Peru was één van de deelnemers aan de bijeenkomst. Zij leidt een consortium van 300 vrouwelijke ondernemers in Peru en produceert zelf keramiek op basis van eeuwenoude ambachten uit de regio. Als één van de deelnemers aan het Women in Enterprise programma van CARE was zij uitgenodigd om aanwezig te zijn. Narcisa: “Door naar Nederland te komen wilde ik laten zien dat vrouwen hun eigen onderneming kunnen leiden en dat zij veel vaardigheden hebben. We zijn in staat om te ondernemen en vooruit te komen.” Ze vertelde ook over het belang van samenwerking: “Als individu kunnen we niet altijd bereiken wat we willen, maar als groep staan we sterker. Voordat ik hier naartoe kwam hadden we het erover om onze groep te registreren als bedrijf of coöperatie. Deze reis heeft me geïnspireerd om dit waar te maken, ik wil echt dat het ons lukt!”

Zeven aanbevelingen van experts

Tijdens de rondetafelbijeenkomst gingen 50 ondernemers, beleidsmakers en experts in gesprek over de vier grootste uitdagingen die vrouwelijke ondernemers belemmeren in hun toegang tot en gebruik van betaalbare, geschikte financiële diensten. Uit de verschillende sessies kwam een totaal van zeven aanbevelingen:

  1. Investeer in onderwijs voor ondernemerschap voor iedereen, vanaf een jonge leeftijd
  2. Investeer in zichtbaarheid: Vertel de verhalen, feiten en cijfers voor de business case
  3. Investeer in het veranderen van sociale normen die vrouwen belemmeren
  4. Investeer in passende en betaalbare financiële diensten voor vrouwelijke ondernemers
  5. Investeer in verantwoording vanuit de financiële sector op het vlak van diversiteit en inclusie
  6. Investeer in het herkennen en opschalen van succesvolle interventies
  7. Investeer in sectoroverstijgende partnerschappen en samenwerking

De uitgewerkte aanbevelingen van de deelnemers zijn te vinden in het Engelstalige artikel dat is verschenen op CARE Expertise. De komende tijd zal CARE samen met andere organiserende partners verder werken aan deze aanbevelingen.

Reintje van Haeringen, CEO van CARE Nederland: “Investeren in vrouwelijke ondernemers heeft een drievoudige werking. Vrouwen vormen een interessante business case voor financiële instellingen, de bedrijven ontwikkelen zich en daarmee ook de levens van de vrouwen en er vormt zich een domino-effect op het gebied van gender gelijkheid die effect heeft op de gemeenschap en ver daarbuiten.”

Het evenement werd georganiseerd door CARE Nederland, FMO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Zweedse ambassade in Nederland.

Toegang tot financiering voor vrouwelijke ondernemers: Agenda voor verandering

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV

Mogen wij JE op de hoogte houden?

Wekelijks sturen wij een nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en de meest recente vacatures. Wil je deze ook ontvangen? Als je het onderstaande formulier invult dan zetten we je graag op de lijst.