Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Tips voor wie door corona thuis zit met kinderen

Nederlandse Rode Kruis

Het is misschien even wennen om vanwege de maatregelen rond corona de hele dag thuis te zijn met je kinderen. Ook voor kinderen is de situatie spannend. Met deze tips ga je hier als huishouden goed mee om. 

Informeer je kinderen

Vertel je kinderen wat corona is, leg uit wanneer je je handen moet wassen en wat afstand houden betekent. Kies voor informatie en woorden die aansluiten bij het niveau van je kinderen. Als een kind vragen heeft en je weet het antwoord niet, raadpleeg dan samen betrouwbare informatiebronnen om het antwoord te vinden. Betrouwbare bronnen zijn onder andere het RIVM, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Rode Kruis.

Voordoen en samen oefenen

Leg niet alleen uit, maar doe belangrijke handelingen zoals handen wassen, hoesten in elleboog en afstand houden ook voor. Doe dit samen en oefen dit. Maak elke dag een rondje door het huis waarbij jullie samen deurklinken, afstandsbedieningen en lichtknopjes schoonmaken volgens de richtlijnen. Via deze routine leren kinderen spelenderwijs dat ze zichzelf en anderen kunnen beschermen.

Geef aandacht

Besteed aandacht aan gevoelens en angsten, praat over de vreemde situatie. Ga hierover op een rustig moment het gesprek aan en stel je kind vragen (“Waarom denk je dat de scholen dicht zijn?” “Waarom is het beter dat we niet bij opa en oma langs gaan?”). Leg uit dat het normaal is om de situatie spannend te vinden, en is dat ook volwassenen zo’n onverwachte gebeurtenis spannend vinden. Op deze manier geef je je kinderen een goed voorbeeld en leer je ze dat ze veilig met je mogen praten over hun gevoel.

Maak een planning

Probeer een dagstructuur te vinden (weekkalender) waarin ouders taken verdelen en waarin op vaste momenten ruimte is voor beweging, contact met leeftijdgenootjes (via video) en creativiteit. Vergeet niet om ook rustmomenten in te plannen. Wijs ook speciale plekken in huis aan voor als het even te veel wordt: bijvoorbeeld een uitraasplek om stoom af te blazen en een rustplek waar iemand zich terug kan trekken.

Bepaal een doel

Kies een doel waar jullie allemaal aan kunnen werken. Bedenk een project, bijvoorbeeld door een (stop)motion film te maken, werk samen aan een grote legpuzzel of knutsel aan een groot cadeau voor opa/oma/buurvrouw voor wanneer je weer op bezoek mag.

Tips voor wie door corona thuis zit met kinderen

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood
Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV