Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Tips om thuisquarantaine goed door te komen

Nederlandse Rode Kruis

Nederlanders hebben het advies gekregen om zoveel mogelijk thuis te blijven. En als je toch de deur uit moet, doe je dat zoveel mogelijk alleen. Als het opeens niet meer mogelijk is om bij vrienden langs te gaan, of om een bezoek te brengen aan het buurhuis of je favoriete café, ziet je leven er plotseling heel anders uit. Dit kan leiden tot gevoelens van stress, somberheid en eenzaamheid. Let daarom goed op je lichamelijke en mentale gezondheid. Deze tips helpen je daarbij. 

Zo blijf je lichamelijk gezond

 • Maak afspraken voor als je hulp nodig hebt, ook als je nu zelf alles nog kan regelen: als je zelf niet meer naar buiten kunt om boodschappen te doen, is het fijn als iemand dat voor je kan doen. Bespreek dit met je omgeving en maak afspraken over hoe je elkaar kunt helpen als dat nodig is.
 • Blijf aandacht houden voor persoonlijk hygiënemaatregelen (handen wassen, hoesten in elleboog hoesten, gebruik van papieren zakdoekjes) en hygiëne in huis (schoonmaken lichtknopjes en deurkrukken en ventileren).
 • Bepaal voor jezelf een dagroutine, en reserveer bewust tijd voor beweging en ontspanning.
 • Eet gezond.

Aandacht voor je mentale gezondheid

 • Voorkom eenzaamheid en psychische isolatie door regelmatig contact te hebben met mensen in je omgeving, ook al is dit contact anders dan je misschien gewend bent. Maak gebruik van oude (post, ansichtkaart) en moderne manieren (Skype, Zoom, WhatsApp).
 • Het is in deze omstandigheden normaal om gespannen, angstig of verdrietig te zijn. Leer hoe je deze herkent, bij jezelf of bij anderen. Signalen zijn bijvoorbeeld je onrustig voelen, slecht slapen, veel meer of juist minder eetlust dan normaal of behoefte om je terug te trekken. Denk na over wat je kunt doen om deze gevoelens te verminderen.
 • Praat over je gevoelens, deel je angsten en zorgen. Bespreek dit met mensen in je omgeving of stel vragen die je hebt aan de Rode Kruis hulplijn op 070-4455 888. Voor wie niemand heeft om te bellen, zijn er initiatieven als De Luisterlijn en Corona Quarantaine Contact.
 • Beperk de tijd die je dagelijks besteedt aan nieuws en zoeken naar informatie. Kies één of twee langere momenten op een dag om jezelf te informeren in plaats van je brein constant bloot te stellen aan een stroom coronaberichten. Als je naar informatie op zoek gaat, raadpleeg dan betrouwbare bronnen zoals RIVM of het Rode Kruis.
 • Geef je grenzen aan: via WhatsApp of via contact met andere mensen kan het voorkomen dat je niet loskomt van informatie. Vraag je vrienden om berichten niet meer naar je door te sturen.
 • Onderzoek wat jou helpt om rustig te blijven als je je gespannen voelt. Zoek afleiding, of probeer meditatie of mindfulness.
 • Merk je dat je toch stress ervaart? Bekijk dan onze tips die helpen om te gaan met stress.

Blijf dingen doen

 • Kijk wat je al in huis hebt waar je mee aan de slag kunt: een ongelezen boek, kleurpotloden en papier, naaimachine. De kans is groot dat er in jouw huis iets ligt te wachten om in gebruik genomen te worden.
 • Volg een online cursus, bijvoorbeeld een gratis thuiscursus EHBO!

Hulp nodig?

In deze moeilijke tijd is het extra belangrijk om er voor elkaar te zijn. Gelukkig zijn er veel mensen die jou of jouw dierbaren graag helpen. Het Rode Kruis koppelt haar vrijwilligers aan mensen die hulp nodig hebben. Ouderen, chronisch zieken of andere kwetsbaren kunnen zich aanmelden via een hulpformulier of de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888). Ook buren, familie of vrienden kunnen dat voor deze mensen doen.

Tips om thuisquarantaine goed door te komen

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood
Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV