Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Tientallen mensen opgepakt en ‘verdwenen’ na protesten in Ethiopië

Amnesty International

De Ethiopische autoriteiten moeten bekendmaken waar tientallen politici en journalisten zijn, die werden opgepakt na protesten en geweld op 29 juni. De dood van de uitgesproken Oromo-zanger Hachalu Hundesa leidde tot demonstraties die uitmondden in geweld. Nadat de politie ingreep, vielen ten minste 177 doden en gewonden.

In de regio’s rondom Addis Ababa en Oromo werden ten minste 5.000 mensen opgepakt. De meesten van hen zitten incommunicado (zonder contact met de buitenwereld) vast op onbekende locaties. Onder hen bekende oppositie-politici zoals Jawar Mohammed (van de Oromo Federalist Congress), leiders van de Oromo Liberation Front, journalisten, en Eskinder Nega (van de Balderas for True Democracy Party).

Eskinder Nega

Eskinder Nega is een bekende Ethiopische journalist en activist. Amnesty voerde jaren actie voor hem toen hij gevangen zat. Nega werd in februari 2018 na zeven jaar gevangenisstraf vrijgelaten. Kort daarna bezocht hij Amnesty International in Amsterdam.

In 2012 werd hij tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeeld vanwege ‘terrorisme’ en ’hoogverraad’. Dat was een verzonnen aanklacht. Amnesty International beschouwde Nega als een gewetensgevangene. Hij zat vast in de beruchte Kality-gevangenis in Addis Ababa, waar zo’n 8.000 gevangenen in kleine, uitgewoonde en slecht geventileerde cellen gevangen gehouden worden.

Kort nadat hij in maart 2018 terugkeerde in Ethiopië werd hij weer opgepakt. Nega is nu de voorzitter van de Balderas for True Democracy-partij. Hij werd samen met zijn collega Sintayehu Chekol op 30 juni opgepakt in de hoofdstad Addis Ababa. Op 1 juli verscheen Nega voor de rechtbank voor het organiseren van de jeugd voor gewelddadige activiteiten. Op 16 juli moest hij weer naar de rechtbank, de politie vroeg toen om meer tijd om het onderzoek af te ronden. Nega gaf aan tijdens zijn arrestatie en detentie geslagen te zijn. De rechtbank beval een onderzoek naar deze aanklachten. De politie zou hier nog geen gehoor aan hebben gegeven.

Incommunicado gevangengezet

Familieleden maken zich zorgen om de mensen die zijn opgepakt. Het is niet duidelijk waar en onder wat voor omstandigheden ze worden vastgehouden. De Ethiopische autoriteiten moeten bekendmaken waar deze mensen zich bevinden, en hen vrijlaten of aanklagen voor een wettelijk erkend misdrijf. Familieleden maken zich extra zorgen vanwege de huidige coronapandemie: de opgepakte mensen zitten waarschijnlijk vast in drukke, onhygiënische omstandigheden.

Leden van het Oromo Liberation Front

Advocaten weten niet waar prominente leden van het Oromo Liberation Front (OLF) zich bevinden. Onder anderen Michael Boran, Shigut Geleta, Lemi Benya, Kenessa Ayana en Colonel Gemechu Ayana werden sinds de dood van Hachalu Hundesa opgepakt. De politie van de regio’s Oromo en Addia Ababa hebben aangegeven de mannen niet in detentie te hebben. Een andere leider van de OLF, Abdi Regassa, wordt telkens naar een andere plek overgebracht, zodat onduidelijk is waar hij is.

Jawar Mohammed

De oprichter van het Oromia Media Network (OMN), Jawar Mohammed, werd op 30 juni gearresteerd, samen met collega Bekele Gerba. Zij zitten vast en zijn al twee keer voor de rechter verschenen. Gerba werd samen met zijn zoon, dochter en neef opgepakt. De rechtbank riep op hen vrij te laten. Mohammed en Gerba worden ervan verdacht ‘verkeerd om te zijn gegaan met een lichaam’ (dat van de gedode Hachalu Hundesa: er waren discussies over de plek waar hij begraven zou worden), ‘poging tot moord op leden van de Prosperity Partij’ (OPDO), ‘het aanzetten tot geweld’, en de ‘moord van een agent’.

De twee mannen zaten vast bij de politie van Addis Ababa en werden later gevonden in een ondergrondse cel van een onofficieel detentiecentrum.

Journalisten

Naast politici zijn ook veel journalisten opgepakt. Twee journalisten van de OMN, Melesse Diribsa en Misha Chiri, en Yassin Juma, een journalist uit Kenia, werden op 2 juli opgepakt. Ze worden vastgehouden en hebben geen toegang tot familiebezoeken en consulaire bijstand.

Guyo Wario, de journalist van OMN die Hachalu Hundesa een week voor zijn dood interviewde, en Nasir Adem, een foto- en video-editor, zijn ook opgepakt.

De autoriteiten van Ethiopië moeten stoppen met deze onderdrukking en het demonstratierecht en het uiten van de politieke mening respecteren. Ze moeten alle gevangenen toegang tot hun advocaten en familie geven, en ervoor zorgen dat ze eerlijke rechtszaken krijgen.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/tientallen-mensen-opgepakt-en-verdwenen-na-protesten-in-ethiopie

Tientallen mensen opgepakt en ‘verdwenen’ na protesten in Ethiopië

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV