Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Tienduizenden mensen op de vlucht voor vulkaanuitbarsting Congo

Stichting Vluchteling

Zaterdag 22 mei barstte de Nyiragongo-vulkaan ten noorden van de Congolese stad Goma uit – één van de actiefste vulkanen ter wereld. De uitbarsting heeft zeker 32 mensen het leven gekost. Duizenden huizen zijn verwoest, tientallen mensen worden vermist. Terwijl de aarde beeft door de vele naschokken, heeft de gouverneur van de provincie een groot deel van de inwoners van Goma opdracht gegeven te evacueren en zijn tienduizenden mensen in paniek op drift geraakt in een zoektocht naar veiligheid en uit angst voor een nieuwe vulkaanuitbarsting.

“Het noodlot lijkt  toe te slaan en het begint echt te veel te worden voor deze mensen,” vertelt Gigliola Pantera, landendirecteur van Intersos in Congo. “We bevinden ons in het hart van een van de ernstigste humanitaire crises ter wereld: geweld, de gezondheids- en voedingscrisis, precaire veiligheidsomstandigheden en beperkte toegang tot noodhulp. En nu ook nog de vulkaanuitbarsting.”

DR Congo kent een van de meest complexe en langdurige humanitaire crises ter wereld door gewapend conflict, strijd om natuurlijke hulpbronnen en politieke instabiliteit. Maar liefst 15,6 miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Het land telt het hoogste aantal ontheemden in Afrika: 5 miljoen. De vulkaanuitbarsting zorgt voor dubbele kopzorgen.

We volgen de situatie op de voet

De inwoners van Goma en omgeving leven al dagen in vrees. Een nieuwe vulkaanuitbarsting is niet uit te sluiten. Magma hoopt zich op onder de stad Goma, tot aan het Kivumeer ten zuiden van de stad. Stichting Vluchteling heeft hier verschillende noodhulpprojecten lopen. We maken ons grote zorgen om het lot van de vele getroffenen en houden de actuele situatie nauwlettend in de gaten.

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2021/5/tienduizenden-mensen-op-de-vlucht-voor-vulkaanuitbarsting-congo

Tienduizenden mensen op de vlucht voor vulkaanuitbarsting Congo

Stichting Vluchteling

Mensen in nood
Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Stichting Vluchteling
fondsen.org

Honger, de nieuwe pandemie

In twintig landen dreigt in de komende maanden honger, waarschuwt de VN. In Jemen, Zuid-Soedan en Noord-Nigeria is de situatie het meest alarmerend. Momenteel kampen

Lees verder »

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV