Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Tienduizenden Ethiopiërs ontheemd door regeringsoffensief

Stichting Vluchteling

In Oost-Afrika ontvouwt zich een humanitaire ramp. De burgeroorlog in de noordelijke provincie Tigray in Ethiopië eist een hoge tol. Tienduizenden Ethiopiërs zijn ontheemd. Sinds begin november zijn daarnaast ook meer dan 35.000 vluchtelingen gevlucht naar buurland Soedan. International Rescue Committee, partnerorganisatie van Stichting Vluchteling, onderzoekt ter plaatse in Ethiopië welke hulp de regio Tigray het hardst nodig heeft. De noodhulp gaat zo snel mogelijk van start.

Ethiopië telt een populatie van 106 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 5,5 miljoen in de provincie Tigray wonen. In dit gebied lopen de spanningen sinds 2018 hoog op door het regeringsoffensief en een escalerende burgeroorlog. In Tigray worden momenteel bijna 100.000 Eritrese vluchtelingen opgevangen, verdeeld over vier kampen, en zijn 400.000 mensen afhankelijk van voedselnoodhulp. In zoektocht naar veiligheid, weg van de brute burgeroorlog, steken dagelijks ook nog zo’n 4000 vluchtelingen de Soedanese grens over, schat de VN.

“Veel vluchtelingen lieten kinderen en ouders achter in Ethiopië. Ze hadden geen tijd om hun families bij elkaar te brengen en samen te vertrekken”, zegt Babacar Cissé, VN Coördinator in Soedan. “Na een aantal dagen gelopen te hebben, kwamen ze aan in de vluchtelingenkampen, uitgeput en zonder iets. Het was hartverscheurend om gezinnen en kinderen in de open lucht te zien slapen”.

IRC, onze partnerorganisatie, is momenteel ter plaatse in Tigray. Hier onderzoeken zij welke hulp het hardst nodig is. Denk hierbij aan noodhulppakketten met essentiële benodigdheden zoals toiletartikelen, dekens, zaklampen, en muggennetten, maar bijvoorbeeld ook psychologische hulp en bescherming tegen geweld en ziekte uitbraken. IRC verwacht de noodhulp deze week van start te laten gaan. 

Het aantal ontheemden en vluchtelingen blijft drastisch toenemen in de regio Tigray. Jouw hulp kan levens redden. Kom dus vandaag nog in actie. Steun met die eenmalige gift. Jouw donatie, hoe klein dan ook, draagt bij aan levensreddende hulp. Samen maken we het verschil. Help jij mee? Doneer vandaag nog. 

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2020/11/tienduizenden-ethiopi%C3%ABrs-ontheemd-door-regeringsoffensief

Tienduizenden Ethiopiërs ontheemd door regeringsoffensief

Stichting Vluchteling

Mensen in nood
Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV