In Iran is op 20 oktober 2020 Barzan Nasrollahzadeh vrijgelaten, naar nu bekend is geworden. Het Iraanse Hooggerechtshof heeft zijn doodvonnis verworpen.
Amnesty International heeft de uitspraak van het Hooggerechtshof nog niet kunnen inzien, maar een Iraanse mensenrechtengroep, het Persbureau voor Mensenrechtenactivisten, meldde dat het hof Nasrollahzadeh een gevangenisstraf opgelegde. Omdat hij al sinds 2010 gevangenzat, had Barzan Nasrollahzadeh zijn straf inmiddels uitgezeten en werd hij vrijgelaten.
Geen contact met familie of advocaat
Barzan Nasrollahzadeh werd in mei 2010 op 17-jarige leeftijd gearresteerd door ambtenaren van het ministerie van Inlichtingen in Sanandaj, in de provincie Koerdistan. De eerste maanden mocht hij geen contact hebben met zijn familie. Pas drie jaar na zijn arrestatie zag hij voor het eerst een advocaat; dat was in de rechtbank en de advocaat was door de staat aangewezen.
Marteling om ‘bekentenis’ af te dwingen
Nasrollahzadeh zegt dat hij in deze eerste periode van gevangenschap is gemarteld. Hij kreeg onder meer elektrische schokken, werd ondersteboven opgehangen en geslagen. Tijdens ondervragingen werd hij gedwongen ‘bekentenissen’ te doen die op video werden vastgelegd.
In een zeer oneerlijk proces werden deze ‘bekentenissen’ als bewijs gebruikt en werd Nasrollahzadeh in augustus 2013 ter dood veroordeeld wegens ‘vijandschap tegen God’ omdat hij ‘banden met een salafistische groep’ zou hebben en omdat hij betrokken zou zijn bij moordaanslagen. Een daarvan werd op 17 september 2009 gepleegd. Die aanslag kostte het leven van een soennitische geestelijke die banden had met de regering.
Kinderrechtenverdrag
Iran is partij bij het Kinderrechtenverdrag waarin staat dat mensen die jonger waren dan 18 jaar ten tijde van hun misdrijf, geen doodvonnis mogen krijgen.
In Iran vinden na China de meeste executies plaats. In 2019 werden er ten minste 251 mensen geëxecuteerd. Vier van hen waren minderjarig ten tijde van het misdrijf dat ze begingen. Het werkelijke aantal executies in Iran ligt waarschijnlijk hoger, omdat er een gebrek aan transparantie rondom de doodstraf is.