Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Tentoonstelling Caravaggio-Bernini in Rijksmuseum trekt ondanks Covid-19 165.000 bezoekers

Rijksmuseum

e tentoonstelling Caravaggio-Bernini. Barok in Rome kon, ondanks de maatregelen die het Rijksmuseum in verband met Covid-19 hanteert, toch door 165.000 mensen op een veilige manier worden bezocht. De tentoonstelling was nog geen maand open toen het Rijksmuseum zijn deuren moest sluiten vanwege het coronavirus. Om het publiek een zo veilig mogelijk bezoek te bieden werd de capaciteit na heropening op 1 juni drastisch beperkt. Dankzij de generositeit van de vele internationale bruikleengevers was het mogelijk de tentoonstelling met 3 maanden te verlengen. Het overgrote deel van de bezoekers, 86%, was afkomstig uit Nederland. De Nederlandse editie van de bijbehorende catalogus raakte volledig uitverkocht.

De tentoonstelling_ Caravaggio-Bernini_ was een omvangrijke tentoonstelling met meer dan 70 internationale bruiklenen en gemaakt in nauwe samenwerking met het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

Taco Dibbits, hoofddirecteur: Kunst verruimt je blik en juist in deze tijd is het van belang om de blik naar buiten te richten en tentoonstellingen als deze te presenteren. Het is goed dat toch nog zoveel mensen de tentoonstelling hebben kunnen zien.

Duurzame tentoonstellingsbouw

De tentoonstelling_ Caravaggio-Bernini_ is vormgegeven door bureau Formafantasma in nauwe samenwerking met Kvadrat en gemaakt door bouwatelier Fiction Factory. Voor de inrichting van deze tentoonstelling is voor het eerst gekozen voor gebruik van circulaire materialen. Alle inrichtingsmaterialen, panelen, stoffen en vitrines voor deze tentoonstelling zijn zo gemaakt dat ze voor het merendeel hergebruikt kunnen worden. Het Rijksmuseum zal in de toekomst meer tentoonstellingen maken met een circulaire aanpak.

Caravaggio-Bernini. Barok in Rome

De briljante schilder Caravaggio en de geniale beeldhouwer Bernini introduceerden in de eerste decennia van de 17de eeuw een nieuwe kunsttaal, waarbij niet langer elegantie de norm was, maar het oproepen van emoties: de barok. Theatrale kunst met drama, dynamiek en bravura. Een kunst waarbij schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur innig samenwerkten. Een revolutie in de westerse kunst, die in Rome begon en in heel Europa zijn sporen naliet. Meer dan zeventig meesterwerken van Caravaggio, Bernini en hun tijdgenoten waren te zien op de tentoonstelling_ Caravaggio-Bernini. Barok in Rome_. De schilderijen en beeldhouwwerken waren afkomstig uit internationale musea en uit particuliere collecties.

Mogelijk gemaakt door

De tentoonstelling Caravaggio – Bernini. Barok in Rome is mede mogelijk gemaakt door Ammodo, ING, Kvadrat, Rijkspatronen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Onmisbare steun

Ook het Rijksmuseum is hard geraakt door de maatregelen met betrekking tot Covid-19. Meer dan ooit is duidelijk dat het Rijksmuseum niet zonder zijn begunstigers kan. Subsidie van de overheid, schenkingen en nalatenschappen van particulieren, bijdragen van fondsen en het bedrijfsleven zijn juist nu essentieel om het voortbestaan van het Rijksmuseum te waarborgen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rijksmuseum:

https://www.rijksmuseum.nl/nl/pers/persberichten/tentoonstelling-caravaggio-bernini-in-rijksmuseum-trekt-ondanks-covid-19-165.000-bezoekers

Tentoonstelling Caravaggio-Bernini in Rijksmuseum trekt ondanks Covid-19 165.000 bezoekers

Rijksmuseum

Cultuur
Museumstraat 1, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV