Door de uitbarsting van de Nyiragongo vulkaan in DR Congo zijn 400.000 mensen hun huis ontvlucht. Meer dan een half miljoen mensen in de stad Goma hebben geen toegang tot schoon drinkwater. ‘We bieden noodhulp waar nodig, maar het is lang niet genoeg,’ zegt projectcoördinator Magali Roudaut vanuit Congo.
Cholera uitbraak ligt op de loer
‘Er moet dringend meer schoon drinkwater komen. Een cholera uitbraak ligt op de loer en vormt een grote bedreiging voor de mensen rondom Goma,’ vertelt Roudaut. ‘Onze teams bieden onder andere medische zorg en schoon drinkwater, maar hulp van andere humanitaire organisaties is dringend nodig.’ Tijdens de uitbarsting raakte het hoofdreservoir en de leidingen voor schoon drinkwater beschadigd. Hierdoor hebben meer dan een half miljoen mensen op dit moment geen toegang tot schoon drinkwater.
Tijdens de uitbarsting raakte het hoofdreservoir en de leidingen voor schoon drinkwater beschadigd. Hierdoor hebben meer dan een half miljoen mensen op dit moment geen toegang tot schoon drinkwater.
Voedsel, latrines en schuilplaatsen
‘Voor de 400.000 mensen die hun huis zijn ontvlucht is dringend hulp nodig. Er zijn te weinig latrines, schuilplaatsen, dekens of jerrycans voor water. Ook is er te weinig voedsel om iedereen te voorzien van een maaltijd.’ Uit angst voor de seismische en vulkanische activiteit durven veel mensen nog niet terug te keren naar huis.
De gevaarlijkste vulkaan in Afrika
Mount Nyiragongo wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste vulkanen van Afrika. Op 22 mei barstte de vulkaan uit in de buurt van miljoenenstad Goma. Volgens de Verenigde Naties (UNOCHA) zijn tot nu toe 31 mensen overleden na de uitbarsting, als direct of indirect gevolg daarvan. Verschillende gebouwen zijn zwaar beschadigd of ingestort, waaronder medische klinieken en water- en elektriciteitssystemen in sommige delen van de stad.
Teams bieden hulp in Sake
‘We hebben een stroom mensen gezien die Goma verlieten met matrassen en andere bezittingen,’ zegt Roudaut. ‘Ze gaan met de auto of te voet naar Sake, een stad 25 kilometer ten westen van Goma.’ In Sake bieden onze teams hulp aan tussen de 100.000 en 180.000 mensen. ‘Ze zijn allemaal op zoek naar voedsel, water, onderdak en medische hulp.’
Verschillende gebouwen zijn zwaar beschadigd of ingestort, waaronder medische klinieken en water- en elektriciteitssystemen in sommige delen van de stad.
Bedwelming door vulkanische gassen
Op de eerste dag van onze noodhulp in Sake hebben we 202 medische consultaties uitgevoerd. De meeste medische noodgevallen komen doork verkeersongevallen die plaats vonden terwijl mensen probeerden te vluchten. Anderen mensen zijn bedwelmd door vulkanische gassen. Zij hebben symptomen als hoofdpijn, pijnlijke ogen en ademhalingsproblemen.
Verspreiding cholera voorkomen
Mensen met klachten die lijken op cholera houden we goed in de gaten. Patiënten met cholera worden ook door ons behandeld. Om verdere verspreiding te voorkomen hebben we onze wateropslagcapaciteit uitgebreid tot 125.000 liter. Afhankelijk van het dagelijks gebruik van mensen, kan het bijgevuld worden door vrachtwagens.
Nieuwe spoedafdeling opgezet
Naast onze hulp in Sake bieden we toegang tot hygiëne- en sanitaire voorzieningen in Goma. Daar bouwen onze teams latrines. Ook hebben we 100 matrassen gedoneerd aan het provinciale ziekenhuis, om de ziekenhuisomstandigheden te verbeteren. Op de weg tussen Goma en Rutshuru ondersteunen onze teams bestaande klinieken en hebben we een extra spoedafdeling ingericht, op ongeveer 6 kilometer van de lavastroom.
Sluiting luchthaven Goma
Door de vulkaanuitbarsting is de luchthaven van Goma gesloten. Dit dwingt ons om de aanvoerroutes voor apparatuur en medicijnen aan te passen. Dit heeft ook gevolgen voor de verplaatsingen van onze teams. We houden de situatie voortdurend in de gaten om de continuïteit van de zorg die we bieden te waarborgen.