Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Teams bieden hulp aan Ethiopische vluchtelingen in Soedan

Artsen zonder grenzen

‘Ik was aan het werk in mijn winkel, toen ik opeens werd opgeschrikt door wapengekletter en harde geluiden. Ik heb geen idee waarom ze aan het vechten zijn. Ik heb zoveel mensen zien doodgaan voor mijn ogen, zelfs oude mensen, veel van hen waren mijn dorpsgenoten, mijn vrienden. Ik snap niet waarom ze dit hebben gedaan.’ Dit vertelde een jonge Ethiopische man in tranen aan onze teams na aankomst in een opvanglocatie in Soedan. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld in de Tigray regio in het noorden van Ethiopië. Onze teams in buurland Soedan zijn ter plaatse en bieden medische noodhulp aan het toenemende aantal vluchtelingen op twee locaties.

Meer dan 42.000 mensen gevlucht naar Soedan

De gevechten in de Tigray regio in het noorden van Ethiopië tussen het regeringsleger en het Tigray People Liberation Front (TPLF) duren voort. Onze teams in buurland Soedan zien een snelle toename van het aantal vluchtelingen. Honderdduizenden mensen zijn getroffen door dit conflict. Volgens de UNHCR zijn er tussen 7 en 25 november 42.000 vluchtelingen geregistreerd in Soedan. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk veel hoger, omdat het merendeel van de mensen zich nog niet heeft geregistreerd.

Vluchtelingen komen Soedan op dit moment binnen op 3 locaties. Bijna tweederde arriveert in Hamdayet in de regio Kassala in oosten van Soedan. Een derde arriveert in de Gedaref regio in het zuidoosten en een kleine groep komt binnen via de Blue Nile regio in het zuiden van Soedan. Onze teams zijn actief in Hamdayet en in het Um Rakuba vluchtelingenkamp in Gedaref.

Wat onze teams zien in Hamdayet

In Hamdayet vertellen mensen onze teams dat ze halsoverkop moesten vluchten voor het geweld. Ze hebben al hun bezittingen achter moeten laten en hebben helemaal niets meer. Voordat ze in Hamdayet arriveren hebben de meeste mensen uren, soms dagen, moeten lopen onder zware omstandigheden. Niet wetende waar hun vrienden en familieleden zijn en of ze nog leven.

Onderdak, eten, sanitair en schoon drinkwater zijn beperkt in het gebied, maar hard nodig voor het toenemende aantal vluchtelingen. De meeste moeten slapen in de open lucht of onder bomen langs de weg. Binnen drie dagen nadat onze teams arriveerden in het gebied hebben we een medische kliniek opgezet. Hier zien we tegen de 300 patiënten per dag met uiteenlopende klachten. We bieden naast medische ook psychologische hulp, verzorgen schoon drinkwater en bouwen latrines.

Terwijl we wachten op de medische materialen en mensen zitten we niet stil. Onder de vluchtelingen die arriveren in het kamp hebben onze teams verschillende artsen geïdentificeerd. Omdat we niet mogen overnachten in het Um Rakuba kamp werken we samen met deze artsen om een systeem op te zetten zodat er 24-uur per dag medische hulp mogelijk is.

De eerste beelden:

Onze teams helpen vluchtelingen uit Ethiopië aan de grens met Soedan. Jason Rizzo/MSF
Mensen wachten onbeschut bij de grensovergang in Hamdayet. Veel van hen hebben dagen gelopen, op de vlucht voor het geweld. ©Olivier Jobard/MYOP

Slechte omstandigheden Um Rakuba vluchtelingenkamp

Vanuit Hamdayet wordt een deel van de mensen in bussen vervoerd naar het Um Rakuba vluchtelingenkamp in de Gedaref regio, een busrit van 7-8 uur. Het Um Rakuba kamp is speciaal opgezet voor vluchtelingen uit Ethiopië en biedt plaats aan 10.000 mensen. Op dit moment zijn er al ruim 8.000 mensen aanwezig in het kamp. Gesprekken zijn gaande om de capaciteit van het kamp te vergroten. De sanitaire voorzieningen in het kamp zijn zeer slecht. Er zijn niet genoeg latrines, veel mensen doen noodgedwongen hun behoefte in de buitenlucht.

453 medische consulten: veel ondervoeding en schotwonden

Tussen 19 en 23 november hebben onze teams in het kamp 453 medische consultaties uitgevoerd. We behandelden 154 mensen met klachten gerelateerd aan ondervoeding, hiervan waren er 15 zwaar ondervoed en hadden direct hulp nodig. 2 patiënten met schotwonden zijn doorverwezen naar het ziekenhuis in de regio. We zien ook mensen die nog in shock zijn en niet kunnen slapen door het geweld wat ze hebben gezien of ervaren in Ethiopië en de zware reis naar Soedan.

Medisch zorg en ondersteuning

Ieder mens in nood heeft recht op medische zorg. Daarom doen we er alles aan om het toenemende aantal Ethiopische vluchtelingen in Soedan te helpen. Er is een groot tekort aan medicijnen en medische benodigdheden. In de hoofdstad Khartoum onderhandelen we met de autoriteiten om zo snel mogelijk de benodigde materialen en mensen naar Um Rakuba en Hamdayet te krijgen. Ook werken we samen met lokale organisaties.

Terwijl we wachten op de medische materialen en mensen zitten we niet stil. Onder de vluchtelingen die arriveren in het kamp hebben onze teams verschillende artsen geïdentificeerd. Omdat we niet mogen overnachten in het Um Rakuba kamp werken we samen met deze artsen om een systeem op te zetten zodat er 24-uur per dag medische hulp mogelijk is.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/teams-soedan-helpen-vluchtelingen/

Teams bieden hulp aan Ethiopische vluchtelingen in Soedan

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV