Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Teams Artsen zonder Grenzen trainen vrijwilligers in Niger om malaria te bestrijden

Artsen zonder grenzen

Vorig jaar hebben onze teams meer dan 230.000 kinderen met malaria behandeld in Magaria, Niger. De helft jonger dan 5 jaar. De malariapiek is het gevolg van ongewoon hevige regenval. Om malaria zo effectief mogelijk te behandelen – zelfs op de meest afgelegen locaties – trainen onze teams vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Salissou (foto hieronder). Hij behandelt dagelijks tot wel 20 kinderen. We zoeken hem op als hij zijn spreekuur opent.

Malaria bestrijden in Niger

Wanneer onze teams Salissou bezoeken, zitten er al 14 kinderen met hun ouders te wachten. Salissou: ‘Ik neem de temperatuur op en probeer met een sneltest te achterhalen of een kind malaria heeft.’ Dagelijks behandelen Salissou en de andere door ons team getrainde vrijwilligers tientallen kinderen. ‘Soms wel 20 op een dag. De diagnose is vaak hetzelfde: malaria!’ Als malaria is gediagnostiseerd, krijgt het kind de eerste dosis medicijnen ter plaatse. Familieleden krijgen dan precieze instructies om thuis de zorg voort te zetten.

Hoe eerder we een ziekte als malaria behandelen, hoe groter de kans is dat we het kind redden

Georges Tonamou, medisch coördinator
Salissou, een van onze vrijwilligers in Magaria, is klaar voor het volgende consult. ©Mack Alix Mushitsi/MSF
Salissou, een van onze vrijwilligers in Magaria, is klaar voor het volgende consult. ©Mack Alix Mushitsi/MSF
Salissou laat zijn medische koffer met medicijnen om zieke kinderen te helpen. ©Mack Alix Mushitsi/MSF
Salissou laat zijn medische koffer met medicijnen om zieke kinderen te helpen. ©Mack Alix Mushitsi/MSF

Overal toegang tot medische zorg

Onze teams zien dat er in bepaalde delen van Niger nauwelijks toegang is tot medische zorg. Ziekenhuizen zijn dagenlang lopen en de klinieken die er zijn, hebben niet altijd de juiste medische benodigdheden. Om overal medische zorg te faciliteren, trainen onze teams vrijwilligers in het behandelen van de meest voorkomende ziektes bij kinderen. Dankzij deze vrijwilligers kunnen we in korte tijd meer kinderen de zorg bieden die zij nodig hebben.

Het project is onderdeel van het gemeenschappelijk gezondheidsbeleid dat is aangenomen door de regering van Niger. Tot nu toe hebben onze teams 278 vrijwilligers getraind. Intussen hebben zij 158.000 kinderen behandeld. De diagnose? 6 van de 10 keer malaria.

Inmiddels hebben we onze teams 278 mensen als Salissou opgeleid in Magaria, Niger.

Verpleegkundige Malik

2 vrijwilligers, 500 kinderen

Vorig jaar hebben onze teams meer dan 230.000 kinderen met malaria behandeld in Magaria, Niger. De helft jonger dan 5 jaar. De malariapiek is het gevolg van ongewoon hevige regenval. Om malaria zo effectief mogelijk te behandelen – zelfs op de meest afgelegen locaties – trainen onze teams vrijwilligers. Een van die vrijwilligers is Salissou (foto hieronder). Hij behandelt dagelijks tot wel 20 kinderen. We zoeken hem op als hij zijn spreekuur onze teams blijven de vrijwilligers regelmatig bezoeken. We brengen extra medicijnen, beantwoorden eventuele vragen of reviewen een casus. Support is belangrijk, want de verantwoordelijkheid is groot. Zo draagt Salissou samen met een andere vrijwilliger zorg voor maar liefst 500 kinderen onder de 5 jaar. Salissou vervult hij zijn rol met trots: ‘Ik ben blij dat ik iets terug te doen voor de mensen om mij heen.’

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/vrijwilligers-in-niger/

Teams Artsen zonder Grenzen trainen vrijwilligers in Niger om malaria te bestrijden

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV