Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Teams Artsen zonder Grenzen stoppen tijdelijk met noodhulp in detentiecentra Libië

Artsen zonder grenzen

Door terugkerend geweld tegen mannen, vrouwen en kinderen in twee detentiecentra in hoofdstad Tripoli, hebben onze teams tijdelijk hun activiteiten stopgezet. ‘Dit is geen gemakkelijke beslissing, want het betekent dat we niet aanwezig zullen zijn in detentiecentra waar we weten dat mensen dagelijks lijden,’ zegt projectcoördinator Beatrice Lau in Libië. ‘Totdat het geweld stopt en de omstandigheden verbeteren, kunnen onze teams geen humanitaire en medische zorg meer bieden in deze centra.’

Toename geweld in detentiecentra

Sinds februari zien onze teams een grote toename van fysieke en psychische mishandeling en geweld tegen de mannen, vrouwen en kinderen die worden vastgehouden in de detentiecentra. ‘Het aanhoudende patroon van gewelddadige incidenten in de detentiecentra brengt ernstige schade toe aan de vluchtelingen en migranten die daar worden vastgehouden,’ vertelt Lau. ‘Daarnaast heeft het veiligheidsrisico voor ons personeel een niveau bereikt dat we niet langer kunnen accepteren.’

Medische noodhulp voor 8.920 patiënten

In de eerste helft van 2021 hebben onze teams in Tripoli aan 8.920 patiënten medische zorg verleend, 9.248 medische consulten uitgevoerd en de doorverwijzing van 405 patiënten naar ziekenhuizen in de stad geregeld. Deze hulp aan de mensen hier wordt nu noodgedwongen tijdelijk stopgezet.

Littekens bij man in detentiecentrum Zintan, Libië. © Jérôme Tubiana/MSF
© Jérôme Tubiana/MSF

Geweldsincidenten op 13 en 17 juni

13 juni – Er wordt met automatische wapens gericht geschoten op mensen die worden vastgehouden in het Abu Salim detentiecentrum. Er vallen meerdere slachtoffers. Onze teams wordt 7 dagen lang toegang tot het detentiecentrum geweigerd. We maken ons grote zorgen over het gebrek aan behandeling voor mensen met mogelijk ernstige verwondingen en ernstig zieken.

17 juni – Tijdens een bezoek aan het detentiecentrum Mabani zijn onze teams getuige van gewelddadig gedrag van bewakers. Mensen die proberen hun cel te verlaten om door onze artsen te worden behandeld, worden willekeurig geslagen. In de daaropvolgende nacht wordt het kookpunt bereikt. Een massale vechtpartij zorgt voor gewonden onder de vluchtelingen, migranten en bewakers. Onze teams behandelen 19 patiënten met verwondingen veroorzaakt door afranselingen. Waaronder breuken, snij- en schaafwonden.

14.000 mensen onderschept en teruggestuurd

De toename van het geweld gaat samen met de aanzienlijke stijging van het aantal mensen dat op zee door de Libische kustwacht worden onderschept. Zij worden onder dwang teruggestuurd naar Libië en opgesloten in detentiecentra. Op 19 juni werden meer dan 14.000 mensen onderschept en teruggestuurd naar Libië, meer dan het totale aantal mensen dat gedwongen is teruggekeerd in heel 2020. De Libische kustwacht wordt gefinancierd door de Europese Unie.

Vier mensen per vierkante meter

De toename van het aantal mensen dat wordt onderschept en teruggestuurd heeft geleid tot ernstige overbevolking en een verslechtering van de toch al wanhopige omstandigheden binnen. De meeste detentiecentra hebben geen ventilatie en natuurlijk licht; sommige zijn zo overvol dat maximaal vier mensen een vierkante meter ruimte delen. Allemaal tegelijk liggen en slapen kan niet, dit moet om de beurt. Ook hebben mensen geen consistente toegang tot schoon drinkwater, hygiënische voorzieningen en krijgen ze onvoldoende voedsel.

Het gebrek aan voldoende voedzaam voedsel heeft ertoe geleid dat sommige vrouwen geen moedermelk meer produceren om hun baby’s te voeden. Een vrouw vertelde ons dat ze zo wanhopig was om haar vijf dagen oude baby te voeden dat ze probeerde haar baby vast voedsel te geven zodat het niet zou verhongeren.

Oproep tot evacuatie

Wij willen dat het geweld stopt en de levensomstandigheden in de detentiecentra verbeteren. Ook roepen we de EU wederom op om de mensen die vastzitten in Libië direct te evacueren naar een veilige plaats waar zij een menswaardig leven kunnen opbouwen. ‘De Libische kustwacht moet ophouden met mensen gedwongen terug te brengen naar de detentiecentra in Libië. Het geweld in detentiecentra moet stoppen en alle mensen die vastzitten in deze onmenselijke omstandigheden moeten worden vrijgelaten’, zegt operationeel manager Ellen van der Velden.

Onze teams werken sinds 2016 in verschillende detentiecentra in Libië. Hier bieden zij mensen basisgezondheidszorg en psychosociale ondersteuning. Ze verwijzen patiënten die specialistische zorg nodig hebben door naar ziekenhuizen in heel Libië.

Een groep mannen die vastzit in het Abu-Salim-detentiecentrum in Tripoli, Libië.
Een groep mannen die vastzit in het Abu-Salim-detentiecentrum in Tripoli, Libië. De meesten weten niet wanneer ze vrijkomen. ©Guillaume Binet/Myop

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/stop-noodhulp-detentiecentra/

Teams Artsen zonder Grenzen stoppen tijdelijk met noodhulp in detentiecentra Libië

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV