Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Teams Artsen zonder Grenzen signaleren sterke toename aantal kinderen met mazelen in DR Congo

Artsen zonder grenzen

Opnieuw zien onze teams een grote stijging in het aantal patiënten met mazelen in DR Congo. Sinds januari dit jaar zijn er al meer dan 13.000 besmettingen bekend. Dit nieuws komt minder dan een jaar na het einde van de ergste mazelenepidemie ooit in DR Congo, tussen 2018 en 2020. Onze teams bestrijden mazelen in de vier meest getroffen en moeilijk te bereiken provincies. We doen een dringend beroep op andere medische noodhulporganisaties om te helpen deze mazelenuitbraak terug te dringen.

Duizenden kinderen behandeld en gevaccineerd

‘We hebben onmiddellijk mobiele teams gestuurd om de verspreiding van het virus te stoppen en zoveel mogelijk levens te redden’, vertelt noodhulpcoördinator Anthony Kergosien. ‘In december hebben we een team naar de provincie Zuid-Ubangi gestuurd. In slechts een paar weken tijd hebben onze teams daar bijna 5.000 mazelenpatiënten behandeld, vooral jonge kinderen. Om de uitbraak in te perken werden 70.000 kinderen gevaccineerd.

Sinds half februari helpen we ook het personeel in 8 gezondheidscentra en het ziekenhuis van Bosobolo, een dorp in Noord-Ubangi. ‘Het ziekenhuis lag al snel vol. Daarom hebben we de capaciteit uitgebreid zodat we meer kinderen kunnen behandelen. We hebben hier al 1.200 kinderen behandeld en 66.000 kinderen gevaccineerd’, legt Faustin Igulu uit, die ons project hier leidt.

Mazelen in DR Congo
Arts Theophile onderzoekt een kind met mazelen. ©Franck Ngonga
Sterke stijging aantal mazelenpatiënten in DR Congo
Mazelenpatiënten op een afdeling in het Bosbolo ziekenhuis. ©Franck Ngonga

Grootste doodsoorzaak onder kinderen

Hoewel er een veilig en betaalbaar vaccin beschikbaar is, is mazelen de grootste doodsoorzaak onder jonge kinderen. ‘Het is de meest besmettelijke infectieziekte ter wereld, tien keer besmettelijker dan COVID-19’, zegt noodhulpcoördinator Anthony. ‘Om de strijd tegen mazelen in DR Congo te winnen, moet 95% van de kinderen twee keer gevaccineerd zijn. Ook in de meest afgelegen gebieden. ‘Gezien de sterke toename van het aantal mazelenpatiënten, is meer hulp van andere organisaties absoluut noodzakelijk’, aldus Anthony.

Onze hulp tijdens grootste mazelenepidemie ooit

Tijdens de vorige epidemie hebben we medische hulp geboden in 22 van de 26 provincies in DR Congo. Onze teams hebben brandhaarden opgespoord, 90.000 mensen met mazelen behandeld en ruim 2,3 miljoen kinderen gevaccineerd.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/dr-congo-mazelen-toename-bestrijden/

Teams Artsen zonder Grenzen signaleren sterke toename aantal kinderen met mazelen in DR Congo

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV