Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Teams Artsen zonder Grenzen in Beira, Mozambique na cycloon Eloise

Artsen zonder grenzen

Opnieuw is Mozambique door een cycloon getroffen. Onze teams werken er al en hebben direct een team erop uitgestuurd om de situatie in de grote stad Beira te verkennen en te kijken welke hulp er nodig is. Volgens de eerste berichten zijn meer dan 32.000 gezinnen getroffen, ruim 1.000 huizen verwoest en is 137 hectare aan land overstroomd. Bijna 7.000 mensen zijn dakloos.

Cycloon Eloise

Vrijdagavond 22 januari raakte cycloon Eloise de provincie Sofala, in het binnenland van Mozambique. De cycloon raakte land in het district Buzi en bereikte een windsnelheid van 120 tot 150 km per uur en ging gepaard met 200 mm regenval, volgens meldingen van rampencentrum INDG van Mozambique. De bijna 7.000 mensen die hun huis kwijt zijn, verblijven nu in opvangcentra in de provincie zelf en in aanliggende Manica-provincie.

mozambique cycloon azg teams gezondheidscentrum kliniek
Ons noodhulpteam bekijkt de schade van cycloon Eloise. Ze staan bij het gezondheidscentrum van Ponta Gea. © MSF

Eerste acties van onze teams

Een van onze teams heeft het centrale ziekenhuis van Beira (HCB) en medische posten in Ponta-Gea en Muhhava bezocht. Hier bieden onze teams behandeling aan mensen met gevorderde aids. Van het ziekenhuis en één van de posten zijn de daken afgerukt. Met als gevolg dat de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis, en delen van de post beschadigd zijn. De meeste wegen en het vliegveld zijn nog wel intact en bereikbaar. Onze teams werken hard om samen met Mozambikaanse en internationale partners de hoogste noden aan te pakken. Zoals ervoor zorgen dat het dak van het ziekenhuis als noodoplossing met plastic zeil wordt afgedekt. Daarnaast zijn teams bezig om af te reizen naar afgelegen gebieden om ervoor te zorgen dat mensen daar ook hulp krijgen als ze dat nodig hebben.

mozambique cycloon overstromingen Eloise
Een straat in de stad Beira, Mozambique na cycloon Eloise. © MSF

Schade op schade

Ook de provincies Zambezia, Manica en Inhambane hebben schade geleden door cycloon Eloise. Een kleine maand geleden werd de Sofala-provincie, en met name Beira, ook al getroffen door tropische storm Chalana. Chalana bracht ook hevige regen en krachtige wind met zich mee, waardoor gebieden overstroomd raakten.

Noodhulp na Idai en hulp aan vluchtelingen

Twee jaar geleden werd Mozambique door cycloon Idai getroffen. Onze noodhulpteams hebben zorg geboden aan slachtoffers van de ramp. Onze teams werken in Noord-Mozambique, Maputo en Beira. Ook ondersteunen onze teams de Mozambikaanse overheid in het tegengaan van corona (COVID-19). Met name door voorzorgsmaatregelen te implementeren, met infectiebeheersing, voorselectie van mensen die dringend medische zorg nodig hebben (triage) en monitoring.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/beira-mozambique-eloise/

Teams Artsen zonder Grenzen in Beira, Mozambique na cycloon Eloise

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV