Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Teams Artsen zonder Grenzen getuige van executie burgers in Tigray

Artsen zonder grenzen

Op 23 maart zijn onze hulpverleners in Tigray, Ethiopië, getuige geweest van de moord op ten minste 4 burgers. Ook hebben soldaten de chauffeur van ons team aangevallen en met de dood bedreigd. Eerder lieten we al weten dat medische faciliteiten geplunderd en vernield zijn. Sinds de uitbraak van het geweld in november bieden onze teams hulp in Tigray en in buurland Soedan. We zijn geschokt door het geweld in de regio. Karline Kleijer, noodhulpcoördinator, spreekt zich uit over het onrecht van de afgelopen dagen:

4 mannen vermoord

‘Onderweg van Mekele naar Adigrat kwamen drie van onze hulpverleners in een situatie terecht dat leek op een hinderlaag, die eerder had plaatsgevonden. Er waren soldaten gewond geraakt en gedood. Verschillende militaire voertuigen stonden nog in brand. Onze auto, overduidelijk een Jeep van Artsen zonder Grenzen, werd gestopt. Net als twee minibusjes van het openbaar vervoer die achter ons team reden. Onze hulpverleners zagen dat 4 mannen uit de bussen werden gehaald en van hun vrouwen werden gescheiden. Hierna werden de mannen vermoord.

Hulpverlener met dood bedreigd

Onze teams hebben de lichamen zien liggen toen ze gesommeerd werden om door te rijden. Even later werd ook onze jeep gestopt en de chauffeur uit de auto getrokken. Hij werd geslagen met een pistool en met de dood bedreigd. Gelukkig mocht ons team uiteindelijk verder rijden.

Wij blijven ons uitspreken tegen onrecht

Deze verschrikkelijke gebeurtenis bevestigt hoe belangrijk de bescherming van burgers in dit conflict is. En hoe belangrijk het is dat humanitaire hulp wordt gerespecteerd door gewapende groepen. Onze teams zijn de schrik aan het verwerken. Wij zullen ons altijd blijven uitspreken als wij in ons werk onrecht tegenkomen.’

Wat is er aan de hand in Tigray?

Begin november braken er gevechten uit in het noorden van Ethiopië. Honderdduizenden mensen moesten halsoverkop vluchten. Meer dan 50.000 mensen zijn gevlucht en de grens met buurland Soedan overgestoken. Een nog groter deel is achtergebleven in Tigray en zit vast tussen de gevechten. Bij de uitbraak van het geweld in november schoten onze teams direct te hulp in buurland Soedan. Sinds midden december bieden we ook hulp in Tigray zelf. We ondersteunen ziekenhuizen en rijden rond met mobiele klinieken.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/tigray-ethiopie-teams-getuige-executie-burgers/

Teams Artsen zonder Grenzen getuige van executie burgers in Tigray

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV