Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Te mooi om waar te zijn | Column taalcoach Irene Wing Easton

Op kamers

Yara en ik zoeken op internet een opleiding die ze na haar inburgeringsexamen kan volgen. Yara kiest voor een hbo-opleiding in Tilburg. Ze kan daar eerst een ‘schakeljaar’ voor vluchtelingen volgen, waarin ze bijgespijkerd wordt. Ze bezoekt de Open Dag en doet mij uitgebreid verslag. Tot mijn verbazing eindigt ze haar verhaal met: ‘En ik ga op kamers in Amsterdam!’

Te mooi om waar te zijn

‘Hela, hola, Yara, zei je nou Amsterdam?’ ‘Ja’, ze zingt het bijna. ‘Je kunt beter in Tilburg een kamer zoeken.’ ‘Nee, daar zijn haast geen kamers!’ Hier moet sprake zijn van een misverstand. Ik vertel Yara over jarenlange wachtlijsten in het populaire Amsterdam en leg uit dat de huren er hoog zijn. Ze onderbreekt me. ‘Ik krijg de kamer binnen zes maanden en hoef maar één maand huur te betalen! Daarna is het gratis!’ Ze kijkt me triomfantelijk aan. Bij mij beginnen alarmbellen te rinkelen. ‘Hoe kóm je aan die kamer?’ ‘Via een vriend.’ ‘Hoe heet hij, kunnen we hem samen opbellen?’ ‘Ik weet zijn naam niet en ik heb geen telefoonnummer.’ ‘Maar hij is je vriend, dan weet je zijn naam en nummer toch wel?’ ‘Nee, want hij sprak me aan op een bruiloft. Hij zal mij bellen. Hij is Syrisch!’ Dan begrijp ik dat Yara elke landgenoot die ze in Nederland ontmoet als vriend beschouwt.

Stug volhouden

Normaal gesproken stopt de taalcoachsessie na twee uur maar ik let niet meer op de tijd. ‘Yara, ik denk dat dit niet betrouwbaar is. Ik ben bang dat je straks als prostitué moet gaan werken voor die kamer.’ Yara zwijgt en kijkt nors voor zich uit. ‘Weet je wat een prostitué is?’ Ze schudt haar hoofd. Ik leg het uit. Yara is nu echt nijdig. ‘Nee, ik word geen prostitué. Bovendien, het is een studio, ik heb een éigen keuken en éigen douche.’ ‘Dat KAN NIET Yara.’ Yara blijft stug volhouden.

Smekende taalcoach

Ik leg uit dat het mogelijk is dat deze vriend geld nodig heeft en als tussenpersoon meisjes regelt. Yara blijft ‘nee’ schudden. Ook als ik haar sméék niet op het aanbod in te gaan. Wat kan ik doen om haar tegen te houden? Moet ik haar ouders waarschuwen? Wie kan mij helpen? Ik krijg het steeds warmer. In een opwelling google ik op ‘studio huren in Amsterdam’. Yara bekijkt glunderend de foto’s van diverse appartementen. Pas als ik haar op de prijzen wijs, heb ik bingo. Over haar gezicht zie ik een mengeling van teleurstelling en geschoktheid trekken.

Meer dan taal

Mijn leidinggevende van VluchtelingenWerk vertelt me dat er regelmatig jonge vrouwen én mannen op deze manier verdwijnen. Ze drukt me op het hart dat ik altijd bij VluchtelingenWerk aan de bel kan trekken voor hulp. Yara en ik moeten beiden aan het idee wennen dat, ook al is ze gevlucht en in Nederland, haar veiligheid niet gegarandeerd is. Daar kunnen we over praten. Taalcoachen is meer dan taal alleen.

Ook vrijwilliger worden?

Te mooi om waar te zijn | Column taalcoach Irene Wing Easton

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV