Wederzijds respect, luisteren en erkenning cruciaal voor goede samenwerking
Dokters van de Wereld werkt al jaren nauw samen met het Haydom Lutheran Hospi-tal in Tanzania. Twee keer per jaar reist een chirurgisch team van Dokters van de Wereld (DvdW) en partner Global Surgery Amsterdam (GSA) naar het Afrikaanse land om operaties uit te voeren, wetenschappelijk onderzoek te doen en lokaal me-disch personeel te trainen. In oktober bezochten twee artsen van het Tanzaniaanse ziekenhuis ons land voor een werkbezoek. “Partnerschap betekent uitwisseling en dat maakte het dan ook zo mooi om onze Tanzaniaanse partners dokter Nuwass en dokter Mtui hier in Nederland te verwelkomen”, vertelt Janine Wildschut, Hoofd medische programma’s van Dokters van de Wereld.
Dokter Grayson Mtui en dokter Emanuel Nuwass, chirurg en voormalig directeur van het Haydom Lutheran Hospital, hadden een druk en gevarieerd programma in de korte tijd dat ze hier waren. Naast de vakinhoudelijke onderdelen, bezochten ze het boerenbedrijf van Anja Holwerda, programma manager van ons chirurgische trainingsprogramma én liepen ze ook nog samen met collega’s van DvdW en GSA een marathon op Landgoed Twente.
Duurzame verandering
Janine: “Het was een mooie week waar luisteren naar elkaar, wederzijds respect en her-kenning en erkenning van onze overeenkomsten en verschillen centraal stond. Naast de vakinhoudelijke chirurgische kennisoverdracht door GSA, hebben we ook gespard met z’n allen over hoe we samen duurzame verandering kunnen bereiken door kennisover-dracht en beïnvloeding van beleid en prioriteiten rondom chirurgie.” Voor DvdW ligt daar een grote rol. Directeur Jaspers Kuipers benadrukte dat in zijn training belangenbeharti-ging op het kantoor van DvdW in Amsterdam. Dokter Nuwas was enthousiast: “Jasper Kuipers sloeg echt de spijker op zijn kop met zijn training over hoe je moet omgaan met betrokken instanties en mensen en hoe je effectief verandering op gang kunt brengen.”
Symposium
Een ander belangrijk onderdeel van het werkbezoek was het symposium One World, One Standard of Care, Translating Research into Surgical Education. De bijeenkomst werd georganiseerd door Global Surgery Amsterdam, met bijdragen van Dokters van de Wereld, de Nederlandse Brandwonden Stichting en het Haydom Lutheran Hospital. Op de bijeenkomst in de Amsterdamse Vondelkerk werd onder meer het ebook ‘Basics of Burn care’ gepresenteerd.
Interculturele communicatie
Janine: “Op het symposium werd zichtbaar hoe we als partners naar elkaar toegroeien door wederzijdse uitwisseling. Dokter Nuwas vertelde tijdens zijn presentatie hoe de in-ternationale bezoeken naast gewenste effecten, ook ongewenste effecten hebben. Bij-voorbeeld dat de bezoeken van Nederlandse chirurgen niet zijn geïntegreerd in de da-gelijkse routine van het ziekenhuis en dat deze dus soms verstoren.” Deze informatie is heel waardevol voor ons”, stelt Anja Holwerda. “Interculturele communicatie is zo be-langrijk. Pleitbezorging begint met een goede relationele basis en het kennen van el-kaar. Nederlanders zijn erg direct en Tanzanianen kunnen heel erg met symboliek iets zeggen, of het ene zeggen en het andere bedoelen en dat volgen wij dan niet. Dokter Mtui en dokter Nuwass hebben ons daarbij geholpen door uit te leggen hoe het zit. We hebben echt veel geleerd van hen wat betreft die interculturele communicatie.”
Investeren in partnerschap
Dat we meteen doorpakken, werd duidelijk tijdens de presentatie van Janine op het symposium. ”We gaan per direct inzetten op duurzame verandering tijdens onze missies. Zo komen we tegenwoordig met kleinere chirurgische teams naar Tanzania en werken we met lokale instrumenten en materialen. Verder wordt het Dokters van de Wereld pati-entenfonds nu door het Haydom Lutheran Hospital gecoördineerd. En we zetten in op investeren in langdurige partnerschap waarbij we naast met de chirurgen ook met het management van het ziekenhuis samenwerken.”
Nieuwe stappen
Volgende week reist opnieuw een chirurgisch team van DvdW en GSA af naar het Hay-dom Lutheran Hospital. Er zijn grote stappen gezet wat betreft brandwondenzorg, na-zorg, samenwerking en training het afgelopen jaar. Het chirurgische trainingsprogramma is inmiddels ook uitgebreid met een online leerprogramma voor basisartsen van verschil-lende ziekenhuizen in het Afrikaanse land.
Anja: “Het werkbezoek van dokter Nuwass en dokter Mtui was voor ons heel waardevol. Vooral ook dankzij hun openhartige feedback op het gebied van communicatie en sa-menwerking met onze Tanzaniaanse partners. Dat was echt nodig. Daardoor kunnen we nu nieuwe stappen zetten.”