Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Syrische vluchtelingen in Libanon gevangen in onveiligheid

PAX voor Vrede

De situatie in Libanon loopt verder uit de hand. Er is een enorm strenge lockdown van kracht, die bovenop de reeds bestaande economische, financiële en politieke crisis komt. Woedende betogers trekken de straat op, terwijl spanningen tussen Libanezen en Syrische vluchtelingen steeds meer toenemen. Nieuw onderzoek van Refugee Protection Watch, waar PAX deel van uitmaakt, brengt de situatie in kaart en roept op tot Nederlandse en Europese actie om erger te voorkomen.

Sinds 14 januari geldt in Libanon één van de strengste COVID-19 lockdowns ter wereld. Iedereen, uitgezonderd mensen met een essentiële baan, moet 24 uur per dag binnenblijven. Zelfs naar de supermarkt gaan is niet toegelaten: eten moet aan huis geleverd worden.

Voor veel Libanezen en Syrische vluchtelingen is deze lockdown de druppel te veel. Libanon bevindt zich al langer in een diepe financiële, economische en politieke crisis, waardoor de armoede- en hongercijfers er het afgelopen jaar zeer snel stegen. In de noordelijke havenstad Tripoli is er daarom al een week sprake van zware rellen tussen het Libanese leger en woedende betogers.

Nieuw onderzoek van Refugee Protection Watch (een samenwerkingsverband tussen PAX, 11.11.11, Alef, Basmeh & Zeitooneh en Upinion), op basis van gesprekken met 428 Syrische vluchtelingen en Libanezen tussen 15 december 2020 en 15 januari 2021, brengt de alarmerende situatie verder in kaart. We kregen zo inzicht in de schrijnende situatie voor aanvang van deze lockdown. Een lockdown die nog méér druk zet op de al erg penibele situatie:

  • Voor 83,8% en 77% van Libanese en Syrische respondenten is het niet langer mogelijk om de eindjes aan elkaar te knopen, en volstaat hun inkomen niet om in hun levensonderhoud te voorzien.
  • Slechts 4.6% van alle respondenten geeft aan in staat te zijn om wintermaterialen, zoals brandstof en warme kledij, te kunnen kopen.
  • 88.2% van alle respondenten stelt geen toegang te hebben tot een minimale gezondheidszorg, als ze COVID-19 zouden oplopen. Verschillende Libanese politici roepen ondertussen op om Syrische vluchtelingen uit te sluiten van een toekomstige vaccinatiecampagne.  
  • 74.4% van de ondervraagde Syrische vluchtelingen voelen een toegenomen druk om (gedwongen) terug te keren naar Syrië. Dit terwijl eerder onderzoek van o.m. RPW en de Verenigde Naties duidelijk aangeeft dat de voorwaarden voor een veilige, vrijwillige en waardige terugkeer niet aanwezig zijn in Syrië. 

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/syrische-vluchtelingen-in-libanon-gevangen-in-onveiligheid

Syrische vluchtelingen in Libanon gevangen in onveiligheid

PAX voor Vrede

Mensen in nood
Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV