Meer weten? informatie@fondsen.org

Subsidie voor onderzoek naar nasleep epileptische aanval

16 augustus 2018 Is hoofdpijn of vermoeidheid na een aanval te voorkomen?

Het Epilepsiefonds subsidieert jaarlijks veelbelovende wetenschappelijke onderzoeken. In één van de studies die in 2019 start, zal worden onderzocht of de vervelende nasleep na een aanval verminderd kan worden. Michel van Putten (Medisch Spectrum Twente en Universiteit Twente), Jeannette Hofmeijer (Rijnstate ZH en Universiteit Twente) en Jeroen van Waarde (Rijnstate ziekenhuis) bundelen in dit onderzoek hun kennis.

“Na een epileptische aanval volgt bij sommigen de zogenoemde postictale fase”, vertelt Van Putten. “Denk hierbij aan urenlang hoofdpijn, vermoeidheid en concentratiestoornissen.” Hier is tot op heden geen behandeling voor, maar het team denkt een oplossing op het spoor te zijn. “Recent is aangetoond dat in de postictale fase zuurstofgebrek in de hersenen kan ontstaan. Dit komt door vernauwing van de bloedvaten tijdens en na een epileptische aanval.” Het zuurstofgebrek lijkt de oorzaak van de postictale verschijnselen.

Bloedvatvernauwing

Van Putten, Hofmeijer en Van Waarde gaan onderzoeken of het toedienen van medicijnen tegen bloedvatvernauwing in de hersenen de postictale verschijnselen kan verminderen. Het Epilepsiefonds steunt deze studie met een bedrag van ruim € 200.000,-.

Zoeken in berichten:

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633