Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Strafhof Dominic bevind Ongwen uit Oeganda door schuldig aan oorlogsmisdrijven

Amnesty International

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de Oegandese LRA-commandant Dominic Ongwen schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. De strafmaat zal later worden bepaald.

‘We hopen dat deze beslissing iets goedmaakt voor de 4.000 slachtoffers die aan de zaak deelnamen en nu een schadevergoeding kunnen vragen voor het leed dat hen is aangedaan,’ zegt Seif Magango van Amnesty International. ‘Hoewel deze zaak belangrijk is, moet de schadeloosstelling worden uitgebreid tot de duizenden slachtoffers van ontvoering, moord en verminking door het LRA. Zij hebben nog steeds geen gerechtigheid voor wat hen is aangedaan.’

Verzetsleger van de Heer

Ongwen was commandant van het Verzetsleger van de Heer (LRA), dat vanaf eind jaren tachtig tot 2006 in Noord-Oeganda op grote schaal heeft gemoord‚ verkracht‚ verminkt en kinderen ontvoerde. Daarbij vielen naar schatting honderdduizend doden‚ sloegen 1‚6 miljoen bewoners op de vlucht en werden twintigduizend kinderen ontvoerd.

Zelf kindsoldaat geweest

Dominic Ongwen werd op zijn veertiende ook ontvoerd en gedwongen zich bij het LRA aan te sluiten waarna hij gruwelijke misdrijven beging. Als een van de hoogste commandanten van het LRA was Ongwen verantwoordelijk voor het bedenken en uitvoeren van de militaire strategie van het LRA.

Nu is hij veroordeeld voor oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid. De lijst met beschuldigingen is lang. Ongwen werd schuldig bevonden aan aanvallen op de burgerbevolking, moord en poging tot moord, verkrachting, seksuele slavernij, gedwongen huwelijken, marteling, slavernij, schending van de persoonlijke waardigheid,  het ronselen van kindsoldaten, plundering, vernietiging van eigendommen en het vervolgen van mensen.

Lees een portret van Dominic Ongwen in de Volkskrant.

Lees het artikel ‘Gruweldaden in naam van de Heer’ in Wordt Vervolgd.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/dominic-ongwen-uit-oeganda-door-strafhof-schuldig-bevonden-aan-oorlogsmisdrijven

Strafhof Dominic bevind Ongwen uit Oeganda door schuldig aan oorlogsmisdrijven

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV