Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Stop betrokkenheid van Nederlandse kledingbedrijven bij Oeigoerse dwangarbeid

De Chinese regering maakt zich op grote schaal schuldig aan mensenrechtenschendingen in de Oeigoerse autonome regio Xinjiang. Naar schatting 1,8 tot 3 miljoen mensen doen gedwongen mee aan heropvoedingsprogramma’s of hebben te maken met een vorm van georganiseerde dwangarbeid. Onderzoek heeft uitgewezen dat dwangarbeid in de kledingindustrie in alle stadia van het productieproces met inbegrip van het planten, oogsten en verwerken van katoen, het spinnen van garen, het weven van textiel en de productie van kleding. aanwezig is.

Betrokkenheid Nederlandse kledingindustrie

Door de omvang van dwangarbeid loopt alle Nederlandse textiel- en kledingbedrijven die in China laten produceren het risico betrokken te zijn bij het misbruik van Oeigoeren en andere moslimgemeenschappen in China. Nederlandse bedrijven moeten direct actie ondernemen om alle relaties met de Oeigoerse regio in hun toeleveringsketen te identificeren en te beëindigen. De huidige stappen van de meerderheid van de Nederlandse bedrijven zijn ontoereikend en fragmentarisch.

Oproep aanpak toeleveringsketen

Op 25 november vindt het rondetafelgesprek ‘Ketenimpact Oeigoerse dwangarbeid’ plaats. Een brede coalitie van organisaties, waaronder SOMO, roept de Nederlandse regering op om in Nederland wetgeving in te ontwikkelen om mensenrechtenschendingen in de Xinjiang waar Nederlandse bedrijven bij betrokken zijn, aan te kunnen pakken.  Dat is nodig omdat in het IMVO-beleidIMVO staat voor internationaal verantwoord ondernemen dat nu in de maak is, het aanpakken van mensenrechtenschendingen in de toeleveringsketens een vrijwillige aangelegenheid voor Nederlandse bedrijven blijft.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van SOMO:

https://www.somo.nl/nl/stop-betrokkenheid-van-nederlandse-kledingbedrijven-bij-oeigoerse-dwangarbeid/

Stop betrokkenheid van Nederlandse kledingbedrijven bij Oeigoerse dwangarbeid

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV