Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Stijging kiloknallers in 2019

Wakker Dier wil dat supermarkten zo snel mogelijk overschakelen op vlees met minimaal één ster Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming. Het aantal kiloknallers steeg in 2019 echter met 292, van 8.103 naar 8.395. “Het stunten met keurmerkloos vlees zorgt ervoor dat de dieren onnodig lijden. De stijging is dan ook zorgelijk,” zegt Hilhorst.

Stijgers

De drie grootste drijvers achter de stijging zijn Albert Heijn, Hoogvliet en Coop. Het aantal kiloknallers steeg het hardst bij Albert Heijn: plus 232. Ook het aantal stunts van vlees mét keurmerk steeg. Het totale aantal aanbiedingen met vlees steeg sinds 2018 met ruim 1.700.

Verklaring

De stijging van het aantal aanbiedingen is opvallend, omdat halverwege het jaar bleek dat supermarkten minder vlees verkopen dan in voorgaande jaren. ”Het lijkt er op dat supermarkten met de vele vleesstunts deze positieve trend zo veel mogelijk proberen tegen te gaan,” zegt Hilhorst. Tegelijkertijd speelt ook de eeuwige strijd om het marktaandeel. Supermarkten proberen klanten te lokken met goedkoop vlees zodat ze marktaandeel kunnen afsnoepen van de concurrent.

Kiloknallers

Supermarkten stuwen de verkoop van vlees met verborgen dierenleed steeds verder op. Zo zorgt de kiloknaller ervoor dat kippen, varkens en koeien lijden. Zij betalen de prijs. Om deze reden telt Wakker Dier sinds 2010 de kiloknallers, in de folders met aanbiedingen. De organisatie volgt de elf grootste supermarkten: Albert Heijn, Aldi, Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus en Vomar.

Ontwikkeling van het aantal kiloknallers (vleesaanbiedingen zonder dierenwelzijnskeurmerk) bij de elf grootste supermarktketens in Nederland van 2015 tot en met 2019. Copyright: Wakker Dier

Stijging kiloknallers in 2019

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV