Stichting Lezen en Schrijven: houd informatie begrijpelijk en taallessen toegankelijk

Corona_slider_1140_386_80_int_s_c1_c_t@hires

Samenwerking 

Vanaf nu werkt Stichting Lezen en Schrijven nog meer samen met Oefenen.nl. Cursisten kunnen daarmee hun taallessen voortzetten. Vrijwilligers en docenten begeleiden de deelnemers met het cursusaanbod.

Begrijpelijkheid

Stichting Lezen en Schrijven heeft een video-animatie over het coronavirus in begrijpelijke taal. De video legt de tips van RIVM uit op het laagste taalniveau. Getekende animaties versterken de korte teksten in beeld en geluid. Organisaties en het Nederlandse publiek kunnen de video-animatie downloaden via lezenenschrijven.nl en onbeperkt gebruiken.

Digitaal 

Voor het basis- en voortgezet onderwijs zijn er steeds meer mogelijkheden om lessen digitaal aan te bieden. Ook in het volwassenenonderwijs bestaat vaak die mogelijkheid. Toch werkt men vaak nog veel met papieren boekjes. Deze situatie vraagt nu om creativiteit, zodat ook het leren voor laaggeletterden door blijft gaan. Creativiteit in het organiseren van toegang tot digitale middelen, zoals mobiele telefoons en tablets. Ook is er telefonische hulp van een docent of vrijwilliger nodig bij het leren. Veel laaggeletterden vinden leren lastig en missen digitale vaardigheden om goed om te gaan met online lesprogramma’s. Daarom is het belangrijk om net als bij het andere onderwijs ook volwasseneneducatie toegankelijk te houden.

Geke van Velzen, directeur-bestuurder Stichting Lezen en Schrijven: 

“De crisis waarin Nederland nu verkeert, is ongekend en maakten we nog niet eerder mee. Het is lastig in te schatten hoe de situatie zich verder ontwikkelt. Stichting Lezen en Schrijven blijft laaggeletterden helpen. Met begrijpelijke informatie over het coronavirus. Alle taallessen zijn inmiddels afgezegd. Het is slecht voor laaggeletterden, die aangewezen zijn op volwassenenonderwijs, om voor onbepaalde tijd stil te blijven staan. Wij werken daarom aan digitale mogelijkheden voor laaggeletterden om die taallessen te blijven volgen. Kunnen lezen en schrijven, vergroot je wereld. En de samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.” 
 

Of bekijk de video-animatie hier (1’15”).

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.lezenenschrijven.nl/nieuws/stichting-lezen-en-schrijven-houd-informatie-begrijpelijk-en-taallessen-toegankelijk/

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN