Stichting AAP vangt onderschepte baby witoorpenseelaapjes op

In een race tegen de klok heeft een Italiaanse dierenarts afgelopen weekend vier baby-aapjes naar Stichting AAP gebracht om hun levens te redden. De aapjes, drie witoorpenseelaapjes en een witgezichtoeistiti, waren een dag eerder in beslag genomen door de Italiaanse verkeerspolitie tijdens een routinematige controle aan de grens met Slovenië. De dierenarts constateerde al snel dat de babyaapjes dringend gespecialiseerde medische zorg nodig hadden om te overleven. Met behulp van het Centro di Ricerca e Coordinamento per il recupero della Fauna Selvatica, een onderzoeks- en coördinatiecentrum voor het herstel van wilde dieren in Udine, vertrok de dierenarts zo snel mogelijk met zijn camper richting Nederland. In de couveuse achterin de camper bevonden zich twee van de jongste dieren, terwijl de andere twee vrij rondliepen in een geïmproviseerd babyverblijf.

Helaas was de jongste van de vier babyaapjes, slechts twee weken oud, niet meer te redden. Ondanks de inspanningen van de dierenarts en de toegediende antibiotica, overleed deze onderweg naar AAP. De drie overgebleven dieren werden zaterdagochtend vroeg in de quarantaine van het opvangcentrum in Almere ontvangen en worden momenteel verzorgd. Hun toestand is stabiel, maar er blijven zorgen. Het veterinaire team van AAP is op zoek naar geschikte soortgenoten om de dieren als adoptieouders de zorg te bieden die de dierverzorgers niet kunnen nabootsen.

 

Juridische stappen

AAP kan vanwege de strafrechtelijke vervolging van de handelaren geen verdere uitspraken doen over de herkomst en de toestand waarin de dieren zijn aangetroffen. Het houden van primaten als huisdier is in Italië verboden.

 

Over Stichting AAP

Stichting AAP is een Europese dierenwelzijnsorganisatie die zich inzet voor exotische zoogdieren zoals apen, tijgers en leeuwen. Veel van deze dieren worden onder slechte omstandigheden als huisdier gehouden, illegaal verhandeld of misbruikt in circussen en andere vormen van entertainment. Dit veroorzaakt veel dierenleed. Om dit te stoppen, vangt AAP dieren in nood op en pleiten zij voor betere dierenwelzijnswetgeving. Zij willen bijvoorbeeld positieflijsten om het houden van ongeschikte dieren als huisdier tegen te gaan en een Europees verbod op wilde dieren in circussen. Door deze oorzaken aan te pakken, kan er echt een einde worden gemaakt aan dierenleed.