Stichting AAP haalt vijf tijgers op in Polen na horrortransport

TijgersPolen11112019d.jpg

Tijgers onderschept op grond van dierenmishandeling

Eind oktober riep Poznań Zoo, een Poolse partner van Stichting AAP, onze hulp in. Aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland had de douane een Italiaans paardentransport onderschept waarin tien tijgers onder gruwelijke omstandigheden werden vervoerd. Een van de dieren was al dood en voor het leven van een aantal anderen werd gevreesd. Door uitdroging, verkeerde voeding en veel te kleine behuizing was de kans groot dat ze hun bestemming, een dubieuze dierentuin in Rusland, nooit zouden halen. De chauffeurs waren een week eerder vertrokken uit Rome en hadden niet eerder tijgers vervoerd. Ze werden gearresteerd voor dierenmishandeling en de negen uitgeputte, overlevende dieren werden in beslag genomen. Poznań Zoo kon de tijgers tijdelijk opvangen, maar heeft onvoldoende ruimte en faciliteiten om ze te houden. Twee dieren die er redelijk aan toe waren konden snel opgevangen worden in Canpol Zoo, een andere Poolse dierentuin.

De reddingsoperatie

De afgelopen weken is in Poznań Zoo, met hulp en advies van de dierenartsen van AAP (zie video), hard gewerkt om de zeven resterende, ernstig verzwakte tijgers te laten herstellen van het horrortransport. Inmiddels zijn vijf van de dieren geschikt om vervoerd te worden naar AAP Primadomus, onze Spaanse afdeling waar grote katten kunnen worden opgevangen. De Spaanse en Poolse autoriteiten hebben ingestemd met het transport om de dieren de best mogelijke opvang te bieden. Twee tijgers die elkaar lijken te kennen (Gogh en Kan) en waarvan Gogh in erg slechte conditie is, blijven in Poznań.

Komend weekend

Het team van Stichting AAP, in aanwezigheid van directeur David van Gennep, vertrekt zaterdag 30 november 2019 naar Poznań om alle voorbereidingen te treffen. De huidige planning is dat de reis zondag 1 december 2019 start om maandagmiddag laat aan te komen in Villena, waar AAP Primadomus gevestigd is.

Persverzoeken, interview- en beeldaanvragen zijn welkom. In overleg is pers welkom bij zowel Poznań Zoo als bij AAP Primadomus. Er kan snel na de reddingsoperatie beeldmateriaal (foto en video) beschikbaar worden gesteld voor rechtenvrij gebruik.

Neem voor meer informatie contact op met Peter de Haan, persvoorlichter AAP, via 06-1775 2325, 036-523 8787 of peter.de.haan@aap.nl.

Foto: Sanson, een van de tijgers die dit weekend naar een nieuw, veilig thuis zal reizen. Foto: Poznań Zoo Official Site.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN