Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Steun van Free Press Unlimited bij openbaarmaking van de FinCEN-files

Free Press Unlimited

De inhoud van de FinCEN-files heeft de aandacht gevestigd op meer dan 200.000 verdachte financiële transacties tussen 1999 en 2017, uitgevoerd in 180 verschillende landen. De documenten zijn gelekt uit het Financial Crimes Enforcement Network en wereldwijd gepubliceerd op 20 september 2020. Ze laten zien dat zowel de banken als de Amerikaanse regering op de hoogte waren van de illegale activiteiten, maar deze niet stopten.

Journalisten uit 18 Afrikaanse landen droegen bij aan deze onthullingen en werden ondersteund door Free Press Unlimited-partner CENOZO, die samenwerkte met het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). CENOZO is een innovatief onderzoeksjournalistiek project in West-Afrika, dat tot doel heeft grensoverschrijdende onderzoeken financieel te ondersteunen en te coördineren. Free Press Unlimited ondersteunde CENOZO in het FinCEN-project door grofweg € 25.000 aan financiering te verstrekken. Dit werd verstrekt via individuele subsidies aan journalisten van € 750 per artikel, ter dekking van de vertaalkosten, het verlenen van gerechtelijke diensten om ervoor te zorgen dat alle artikelen in overeenstemming waren met de nationale wetgeving en de totale kosten voor projectcoördinatie.

Samenwerking tussen 400 journalisten

CENOZO werkte samen met ICIJ en journalisten uit 88 landen om frauduleuze financiële acties aan het licht te brengen. De ICIJ stelde een wereldwijd team van meer dan 400 journalisten samen om het witwassen van geld te onderzoeken. Met 18 Afrikaanse journalisten die aan dit project hebben bijgedragen, is het de grootste onderzoeksjournalistieke bijdrage van Afrika binnen een wereldwijd project. De publicatie van de bestanden heeft aangetoond dat veel banken, zoals Deutsche Bank, JP Morgan Chase, HSBC en ING Bank, bewust geld witwassen, naast andere frauduleuze financiële activiteiten.

Verduistering van € 110 miljoen in Niger

Een van de artikelen onthult hoe 71,8 miljard CFA (110 miljoen euro) is verduisterd door het Nigerese ministerie van Defensie. Het is geschreven door Moussa Askar en gepubliceerd in L’événement Niger, een digitaal en fysiek nieuwsplatform dat wordt ondersteund door Free Press Unlimited. Het artikel belicht hoe de oprichting van fictieve bedrijven wordt gebruikt om geld uit de staatskas te halen. In dit voorbeeld werd in 2011 een fictief bedrijf, Halltown LLP, opgericht als vermeend wapenleverancier van het Nigerese ministerie van Defensie. Hierna heeft Halltown LLP het ministerie van Defensie voortdurend te veel gefactureerd en de overtollige bedragen in de zakken van ministers gestopt.

€ 520 miljoen witgewassen in Tanzania

Landfall Universe, een bedrijf dat opereert vanuit Dar es Salaam, Tanzania, werd voor het eerst verdacht toen werd opgemerkt dat er geen online of offline sporen van het bedrijf te vinden zijn, wat duidt op witwasdoeleinden. In een tijdsbestek van drie jaar heeft het bedrijf € 520 miljoen overgeheveld tussen bankrekeningen en heeft het geen belasting betaald aan de Tanzaniaanse overheid. .

Lees hier meer over het aandeel van CENOZO in de FinCEN-bestanden.

Dit artikel is afkomstig van de website van Free Press Unlimited:

https://www.freepressunlimited.org/nl/nieuws/steun-van-free-press-unlimited-bij-openbaarmaking-van-de-fincen-files

Steun van Free Press Unlimited bij openbaarmaking van de FinCEN-files

Free Press Unlimited

Mensenrechten
Weesperstraat 3, 1018 DN Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV