Vandaag hebben de Nederlandse en Oostenrijkse regering een informatieve nota over de pelsdierhouderij gepresenteerd in de Europese Raad. Het initiatief roept de Europese Commissie op om actie te ondernemen om de bontfokkerij in de EU permanent te beëindigen op basis van dierenwelzijn, ethiek en gezondheidsrisico’s voor mens en dier.
Dieren die voor hun vacht worden gefokt, brengen hun korte, ellendige leven door in kleine kooien. Het is duidelijk dat de dieren ongeschikt zijn voor opsluiting in kooien en intensief fokken. De omstandigheden voldoen niet aan hun natuurlijke en sociale behoeften.
COVID-19
Afgezien van de dierenwelzijnskwesties die verband houden met de productie van bont, zijn er ook aanzienlijke zorgen voor de volksgezondheid. Sinds april 2020 hebben meer dan 400 bontfokkerijen in heel Europa te maken gehad met uitbraken van COVID-19 bij nertsen. Slechts enkele dagen geleden werd de SARS-CoV-2 gedetecteerd bij nertsen op vier pelsdierfokkerijen in Spanje en nog twee in Polen. Ondanks verbeterde veiligheidsmaatregelen heeft het virus zich snel tussen nertsen verspreid en ook van mens op nerts en nerts op mensen overgedragen. Dit creëert een ideale omgeving voor mutaties en kan de werkzaamheid van het vaccin verminderen.
Einde bontfokkerij
Oostenrijk en Nederland zijn niet de enigen die pleiten voor een einde aan de pelsdierhouderij. EU-burgers dringen er ook op aan om niet alleen de menselijke gezondheid te beschermen in de nasleep van COVID-19, maar ook om een einde te maken aan het dierenleed. Meer dan 500.000 mensen hebben al de petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen tot het einde van de bonthandel. Nu wordt hun stem weerspiegeld in de verzoeken van de lidstaten.
Meerdere EU-lidstaten (waaronder Nederland) hebben al nationale verboden op de productie van bont afgedwongen en tal van wetenschappers hebben opgeroepen tot beëindiging van de nertsenhouderij omwille van de volksgezondheid en veiligheid. Met deze vloedgolf aan steun voor het beëindigen van de pelsdierhouderij, is het nu aan de Europese Commissie om op te treden en een plan te ontwikkelen om de lidstaten te helpen bij het uitfaseren van alle pelsdierfokkerijen in Europa.
Permanent verbod
De ondertekenaars van de informatienota vragen de Europese Commissie om de opties voor een permanent verbod op pelsdierhouderij in de EU te onderzoeken en een wetsvoorstel in te dienen om dit doel te bereiken. Dit voorstel werd gesteund door maar liefst twaalf EU-lidstaten, waaronder ook Polen. Dit geeft hoop voor de toekomst!