Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Statiegeld op plastic flesjes: kogel na 20 jaar door de kerk

24 april 2020

Per 1 juli 2021 komt er 15 cent statiegeld op elk plastic flesje. Dit schrijft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Van Veldhoven (D66) vandaag aan de Kamer. Het is de positieve uitkomst van een strijd over statiegeld die zich jarenlang voortsleepte. Zonder statiegeld komen plastic flesjes massaal op straat en in de natuur terecht en dragen ze bij aan plasticsoep. Jaarlijks zijn dat er zo’n 100 miljoen, alleen al in ons land.

Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation: ‘Dit is fantastisch nieuws! Hier hebben we ons samen met andere milieuorganisaties jarenlang hard voor gemaakt. We feliciteren Stientje van Veldhoven van harte met haar besluit’.

Statiegeld wettelijk verankerd

Consumenten kunnen kleine plastic flesjes volgend jaar zomer ook inleveren op treinstations en tankstations langs de snelweg. Statiegeld op grote flessen blijft ongewijzigd. De minister kon haar besluit nemen op basis van aangepaste regelgeving, die vandaag in de Staatscourant gepubliceerd is. De aangepaste regelgeving maakt het mogelijk dat er volgend jaar een uniform landelijk inzamelsysteem komt met statiegeld voor kleine plastic flessen. Producenten of importeurs mogen dan geen flesjes meer in de handel brengen zonder dat statiegeld in rekening wordt gebracht. Andere kunststof drankverpakkingen en bijvoorbeeld knijpzakjes zijn echter uitgezonderd.

Maatregelen voor blikjes

Voor statiegeld op blik bestaat nog geen wettelijke basis. Sinds vorig jaar is daarvoor een Kamermeerderheid, na steun van het CDA. Wel worden er wettelijke maatregelen voorbereid voor de introductie van statiegeld op blikjes in 2022. De D66-bewindsvrouw geeft de sector een laatste kans om het zwerfafval aan te pakken. De wetgeving is de stok achter de deur. Statiegeld op blik is hard nodig. Tijdens World Cleanup Day vorig jaar september waren de blikjes het meest gevonden item.

Overweldigende maatschappelijke steun

Invoering van statiegeld op flesjes en blikjes wordt bijzonder breed gedragen. Organisaties en overheden die zich aansluiten bij Statiegeldalliantie spreken zich uit voor statiegeld op kunststof én blik. Vrijwel alle gemeenten in Nederland (98%) hebben dat gedaan, net als alle waterschappen. Het verpakkende bedrijfsleven en de supermarkten hebben zich jarenlang met succes verzet tegen uitbreiding van statiegeld. De lobby slaagde er telkens in om wettelijke maatregelen te voorkomen of uit te stellen. Tot vandaag.

Juweeltje van de circulaire economie

Statiegeld is het juweeltje van de circulaire economie. Dit systeem zorgt niet alleen voor minder zwerfafval en lagere opruimkosten, maar ook voor schone retourstromen. Voor optimale recycling is het van belang dat het plastic niet vermengd wordt met andere soorten plastic. En dat kan alleen wanneer de plastic flessen gescheiden worden ingeleverd.

De regering heeft het eerder vastgestelde doel om 90% van alle flessen van kunststof te recyclen aangepast aan de Single Use Plastics-Richtlijn, die lidstaten verplicht stelt om 90% van de kunststofflessen in te zamelen. Voor Nederland gaat die verplichting in op 1 januari 2022 als resultaatverplichting voor het verpakkend bedrijfsleven.


Dit vind je misschien ook interessant

Statiegeld op plastic flesjes: kogel na 20 jaar door de kerk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV