Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Statiegeld op flesjes én blik nu niet meer te voorkomen

21 april 2020

De vervuiling met plastic flesjes terugdringen met 70%. Die doelstelling, vastgesteld door de Tweede Kamer, was de allerlaatste kans voor het bedrijfsleven om statiegeld op plastic flesjes te voorkomen. Het verpakkende bedrijfsleven moest aantonen dat er effectievere manieren bestaan om flesjes in het zwerfafval te voorkomen dan statiegeld. Dat is niet gelukt.

Het rapport van Rijkswaterstaat deelt nu een zware onvoldoende uit. Er is geen afname van minimaal 70%, maar een stijging van 7%. Dit stelde Rijkswaterstaat vast op basis van drie meetrondes in de tweede helft van 2019. Daarmee is statiegeld op plastic flesjes onafwendbaar geworden. Morgen staat hierover een bestuurlijk overleg op de agenda van de Tweede Kamer.

Het beslismoment is eindelijk aangebroken

Eerder had de staatssecretaris aangekondigd het beslismoment over statiegeld op flesjes te vervroegen naar het voorjaar 2020. De dan voorliggende tellingen zouden de doorslag geven. Vooruitlopend op het niet halen van de doelstelling heeft de regering de wetgeving om statiegeld in te voeren al voorbereid. Die voorbereide wet vertoont echter een lacune, omdat blik nog buiten beschouwing is gelaten.

Statiegeld op blik

De metingen van Rijkswaterstaat laten namelijk ook een stijging van gevonden blikjes zien, met 16% zelfs een sterkere stijging dan die van de plastic flesjes. Inmiddels is er een Kamermeerderheid die ook statiegeld op blik wil invoeren. Deze meerderheid ontstond toen de CDA-fractie zich voor statiegeld uitsprak. Vee overlijdt vanwege scherpe stukjes metaal, die afkomstig zijn van blik in gras dat gemaaid wordt. Als dieren dat eten krijgen ze interne bloedingen, vaak met de dood tot gevolg.

Tellingen Schone Rivieren

Al meer dan twee jaar wordt door meer dan 500 burgerwetenschappers onderzoek gedaan naar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van afval in de Maas en Waal. Blikjes en plastic flessen behoren tot de top tien van de meest gevonden afvalitems. Bij 66% van de tellingen werden blikjes aangetroffen, met gemiddeld 6 blikjes per 100 meter rivieroever. In de periode na de zomer loopt dit zelfs op tot een gemiddelde van bijna 12 blikjes per 100 meter bij 68% van de tellingen. Lees meer in het rapport Wat spoelt er aan op rivieroever? Of bekijk de factsheet over blik langs de rivieren.  Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee.

Dit vind je misschien ook interessant:

Statiegeld op flesjes én blik nu niet meer te voorkomen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV