De staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) heeft de knoop doorgehakt: er komt statiegeld op drankblikjes. Dat heeft ze zojuist gecommuniceerd. Volgend jaar zit er dus effectief statiegeld op de blikjes. “De veldslag voor statiegeld duurde decennia en is nu eindelijk gewonnen. Het is een historische mijlpaal: binnen de termijn van één regering is statiegeld voor plastic flesjes én voor blikjes beslist”, reageert de Statiegeldalliantie verheugd.
Het statiegeld op blikjes gaat in op 31 december 2022. “Het kabinet antwoordt hiermee positief op onze vraag. Door statiegeld zal het aantal plastic flessen en blikjes op straat heel sterk verminderen. Nederland wordt eindelijk zichtbaar schoner. Wij feliciteren de staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) van harte”, zegt de Statiegeldalliantie.
Via de Statiegeldalliantie vragen 1.115 gemeenten, organisaties en bedrijven sinds 2017 de invoering van statiegeld in Nederland en België. Vrijwel alle Nederlandse gemeenten en honderden organisaties, waaronder milieuorganisaties en ook supermarkt Ekoplaza, banken ASN Bank en Triodos Nederland, de Consumentenbond en LTO Nederland sloten zich aan.
Statiegeld is een van de langstlopende milieudossiers in Den Haag. De Nederlandse milieubeweging vraagt al decennia naar statiegeld, dat al veel langer in andere Europese landen bestaat. Maar door de tegenlobby van sommige bedrijven en politieke onwil werd de verduurzaming van verpakkingen via statiegeld jarenlang tegengehouden.
Samen met twintig partners richtte Recycling Netwerk Benelux eind 2017 de Statiegeldalliantie op om dát te veranderen. De alliantie groeide razendsnel uit tot een grote enthousiaste beweging. Ze telt nu al 1.115 Nederlandse en Belgische gemeenten, organisaties en bedrijven. De campagne Statiegeld, Yes We Can kreeg ruime media-aandacht en maakte veel enthousiasme los bij mensen, verenigingen – en de politiek. Iedereen praatte over statiegeld en iedereen wilde dat het snel zou worden ingevoerd. Nu de beslissing genomen is, is het belangrijk dat het statiegeldsysteem consumentvriendelijk wordt ingericht zodat consumenten hun lege blikjes makkelijk kunnen terugbrengen naar de supermarkten.
Het kabinet Rutte III keurde in april 2020 het statiegeldbesluit voor kleine plastic flessen goed, en nu, nog geen jaar later, ook het statiegeld op blikjes. Statiegeld op plastic flesjes wordt effectief binnen vijf maanden. Statiegeld op blikjes volgend jaar. In België voorzien het Brusselse gewest, het Waalse gewest en de federale regering statiegeld in hun regeerakkoorden. “De uitrol van statiegeld in Nederland zal het statiegelddossier in België een flinke boost geven”, voorspelt de Statiegeldalliantie.
Tot slot bedanken we alle burgers, zwerfafvalrapers, verenigingen, gemeenten, steden, boerenorganisaties, milieuorganisaties, consumentenorganisaties, bedrijven, scholen, partners van de Statiegeldalliantie, beleidsmakers en politici die bijgedragen hebben tot dit positieve besluit om statiegeld op blik in te voeren. Statiegeld, Yes We Can!