Staak onmiddellijk de aanvallen op burgers in Idlib

stopbombingidlibcalltoaction_0.png

24-12-2019

Russische en Syrische vliegtuigen zaaien dood en verderf in de steden en dorpen in het zuiden van Idlib in Syrië. Onder andere woonhuizen, bakkerijen en marktplaatsen zijn aangevallen. Burgers die het geweld proberen te ontvluchten worden op de uitvalswegen aangevallen en beschoten.

Syrische organisaties en groepen roepen daarom op tot een onmiddellijk staakt het vuren, waaronder het stoppen van het gebruik van allerhande wapentuig op burgerdoelen, om zo de burgers de tijd te geven om in veiligheid de aangevallen gebieden te kunnen verlaten.

Volgens partners van PAX in Syrië was er vandaag een plaatselijk staakt het vuren overeengekomen in Maaret al-Numan, een van de aangevallen steden. Maar burgers die gebruik wilden maken van de gevechtspauze zijn alsnog beschoten op de twee aangewezen vluchtroutes. Ook is een school geraakt die diende als opvangplaats voor vluchtelingen.

PAX vreest voor het lot van de burgers en vluchtelingen in Idlib. Ze zijn op de vlucht voor het oprukkende regime en het oorlogsgeweld, maar ze zitten feitelijk in de val omdat de grens met Turkije afgesloten is.

Steden en dorpen worden ontvolkt, als onderdeel van de strategie van het Syrische regime. PAX vreest dat de ontvolking permanent zal zijn, zoals eerder gebeurde in de gebieden die door het regime zijn veroverd.

De aanvallen op burgers en vluchtelingen, en het grootschalig verjagen van mensen kunnen ongehinderd plaatsvinden. Volgens een partner van PAX is “(…) kerstfeest is een perfecte tijd om oorlog te voeren. Iedereen is met zijn hoofd bij de vakantie en de feestdagen en heeft even geen aandacht voor de gruwelen in Syrië”.

PAX roept daarom beleidmakers en politici op niet weg te kijken, en om alle beschikbare mechanismen en middelen die de internationale gemeenschap voorhanden heeft in te zetten om het staken van de gevechtshandelingen en aanvallen op burgers te verzekeren en toe te zien op de naleving hiervan. Ook roept PAX op tot het voorkomen van bevolkingsverplaatsingen en om de vluchtelingen en burgers in Idlib te beschermen en onmiddellijk hulp te bieden.

Midden-Oosten

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN