Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Sport verbroedert in Spaarndam

“Sporten? Dat kan ik toch niet?” Dit riepen de meeste deelnemers van de afdeling Spaarndam toen ze hoorden dat ze naar het Friendship Sports Centre in Amsterdam gingen. Eenmaal ter plekke ontdekten ze dat er veel meer kan dan ze dachten. Deelnemer Truus Bijl: “We hebben volleybal gespeeld en jeu de boules. Het was verrassend leuk!”

Op de ochtend van vertrek heeft Truus er nog een hard hoofd in. “Vroeger was ik best sportief. Ik heb handbal gespeeld, maar dat is honderd jaar geleden”, lacht ze. “Ik heb geen idee wat ik ervan moet verwachten.” Eenmaal bij het Friendship Sports Centre is Truus onder de indruk. “Al die velden. Wat een ruimte, echt geweldig.” Voor de deelnemers zich ‘in het zweet gaan werken’, drinken ze eerst op hun gemak een kop koffie.

Je kunt meer dan je denkt

Drie jaar geleden noemde de afdeling het idee voor het eerst tegen de deelnemers. “Ze waren er aanvankelijk niet voor te porren. ‘Sporten? Dat kan ik niet meer hoor’, klonk het”, vertelt afdelingsvoorzitter Joke van Bakel. “Maar eenmaal ter plekke, sloeg dat om. Het sfeertje is heel laagdrempelig. Ook door die jonge sporters die je zo open en met zoveel plezier begeleiden. Je doet gewoon vanzelf mee. Mensen zijn verrast hoeveel ze nog kunnen.”  

Zitvolleybal

Tijd voor een potje zitvolleybal! Truus is al gauw enthousiast. “Iedereen kan meedoen omdat je zittend speelt. En de bal is heel licht, dus dat geeft ook geen problemen met slaan.” Truus verrast zichzelf niet alleen met haar balvaardigheid, maar vooral met het plezier dat ze erin heeft. “Het is gezellig om met elkaar met een spel bezig te zijn. En dat je beweegt voelt ook nog eens lekker.”  

Friendship Sports Centre

Het Friendship Sports Centre is vijftien jaar geleden opgericht door Dennis Gebbink. Een sportfanaat die vaststelde dat er voor zijn jonge lichamelijk beperkte zoon maar weinig mogelijkheden waren om te sporten. Hij klopte met het idee van een speciaal sportcentrum aan bij de gemeente, kreeg subsidie en zijn droom werd werkelijkheid. In Amsterdam-Noord staat een hypermodern centrum waar jongeren met een beperking zich sportief kunnen uitleven. Zwemmen, basketballen, aerobics, atletiek, fitness, (kick)boksen, voetballen: het kan allemaal.

Vol enthousiasme 

Er is ook een groep jongeren die sporters en workshops begeleiden, vanuit een leer-werktraject. Zo ook vandaag. Iets wat het volgens Truus extra leuk maakt. “Het is gezellig om iets met jonge mensen te doen. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Oudere mensen zijn niet altijd meteen voor alles in. Jongeren trekken je dan met hun vlotheid sneller over de streep. Aan de stralende gezichten om je heen zie je hoe jong en oud er uiteindelijk van geniet. Dat is misschien wel het leukste van hier zijn: het plezier dat je om je heen ziet.”

Conditie op peil houden

Na een al even geslaagd potje zittend jeu de boulen, zit de workout erop. Truus wisselt een dikke knuffel uit met één van de jonge sporters, die haar begeleidde. “Het beste meid. Dank je wel hoor. Je deed het fantastisch”, zegt ze. Het meisje lacht en bedankt haar. Op weg terug naar Spaarndam geniet Truus nog na. “Wat was het een fijne middag. Ik geniet altijd van de activiteiten. Maar dit was echt een keer iets heel anders, dat vond ik erg leuk. Ik wil graag nog een keer. Ik moet mijn conditie nu wel op peil houden natuurlijk”, grapt ze. 

Sport verbroedert in Spaarndam

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV