Fondsen.org logo

Sneller vaart verminderen: koers zetten naar rustigere en gezondere zeeën

Verminderde vaarsnelheid betekent minder CO2-uitstoot, minder onderwaterlawaai door schepen en minder uitstoot van andere milieuvervuilende stoffen zoals zwarte koolstof. Zo luidt de conclusie van twee onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van het Belgische ministerie van Milieu. De onderzoeken zijn beoordeeld door deskundigen van IFAW en OceanCare en worden gepresenteerd tijdens een webinar op 30 maart a.s.

In de onderzoeken, uitgevoerd door een onafhankelijke onderzoeksgroep van TNO, worden verschillende scenario’s geanalyseerd op basis van harde gegevens over scheepsverkeer in de Noordzee. De belangrijkste bevinding is dat het beperken van vaarsnelheden tot 75% van de ontwerpsnelheid van schepen leidt tot 10% minder uitstoot van broeikasgassen en andere verontreinigende stoffen, zoals CO2, SOx, NOx en zwarte koolstof. Daarbij leidt het ook tot een aanzienlijke beperking van onderwaterlawaai. Het verlagen van de vaarsnelheid naar 75% van de ontwerpsnelheid is gemakkelijk toe te passen, te handhaven en te monitoren. Hierdoor ontstaat er ook een ‘gelijk speelveld’, waarbij voor alle scheepstypen uit verschillende sectoren dezelfde maatregelen gelden en niemand onevenredig wordt benadeeld.

“Voor een gezonde oceaan moeten wij snel in actie komen. Het beperken van de vaarsnelheid van commerciële schepen is een kosteneffectieve oplossing die onmiddellijk kan worden geïmplementeerd. Deze oplossing is in meerdere opzichten goed voor de oceaan, het klimaat, en voor walvissen en ander leven in zee, voor wie minder onderwaterlawaai essentieel is om te kunnen overleven. Industrie, regelgevende instanties en regeringen moeten nu in actie komen,” zegt Sharon Livermore, Directeur Bescherming van de zeeën voor het International Fund for Animal Welfare (IFAW).

“Dit initiatief van de Belgische regering komt op een cruciaal moment en laat zien dat een bescheiden beperking van de vaarsnelheid al veel voordelen oplevert voor het milieu,” zegt Carlos Bravo, woordvoerder van OceanCare. “Wij hebben vergelijkbare ambitieuze activiteiten en trials nodig in de Middellandse Zee. Dat is een van de drukst bevaren zeeën ter wereld. Met bindende maatregelen in combinatie met incentives steunen we de scheepvaart in de transitie naar een meer milieuvriendelijke werkelijkheid.”

De onderzoeksbevindingen komen ook precies op het goede moment. Uit het door de EU gefinancierde project JOMOPANS (Joint Monitoring Programme for Ambient Noise North Sea) volgde alarmerende resultaten waaruit duidelijk naar voren komt hoe sterk het geluidslandschap van de Noordzee wordt gedomineerd door lawaai dat wordt veroorzaakt door schepen. IFAW en OceanCare moedigen regeringen en de EU ook aan om de onderzoeksresultaten te gebruiken voor het reguleren van de scheepvaart wereldwijd.

“Uit deze twee afgebakende onderzoeken komt duidelijk naar voren dat het reduceren van vaarsnelheden verschillende milieuvoordelen oplevert. Een lagere vaarsnelheid betekent ook dat er minder walvissen worden gedood door scheepsaanvaringen. Daarnaast is er het voordeel van brandstofbesparing en een grotere efficiency voor de scheepvaart. Regeringen moeten nu dringend in actie komen om regelgeving en incentives te steunen die koers zetten naar rustigere en gezondere zeeën.” aldus Livermore.