Fondsen.org logo

Shell trekt zich niks aan van het vonnis en gaat boren in de Noordzee

Shell gaat ondanks de uitspraak van de rechter naar gas boren in de Noordzee. Milieuactivisten in Engeland en Schotland willen de ontwikkeling van dit nieuwe olieveld voorkomen, ze voeren actie en dreigen met juridische stappen.

Zorg dat de bestuurders van Shell de klimaatcrisis serieus gaan nemen. En dus stoppen met boren in de Noordzee. Teken onze oproep.

Klimaatexperts woedend

Klimaatexperts reageerden woedend nadat de Britse regering Shell vorige week groen licht gaf voor het ontwikkelen van het Jackdaw-veld in de Noordzee. De overstap naar duurzame energie gaat volgens de Britse regering te langzaam. Daarom wil ze al het gas dat nodig is uit de Britse wateren halen om de energiezekerheid te beschermen. Dit vertraagt de overstap naar duurzame energie juist nog meer.

Demonstrant houdt protestbord boven haar hoofd met daarop Our planet is not for sale

Shell houdt zich niet aan het vonnis

Dat Shell gaat boren in de Noordzee staat haaks op de uitspraak van de rechter in onze Klimaatzaak. Shell moet van de rechter in 2030 45% van zijn CO2-uitstoot verminderd hebben. Dat kan alleen als Shell stopt met het zoeken naar nieuwe olie- en gasbronnen.

Boren in de Noordzee zorgt juist dat de kosten voor levensonderhoud stijgen en de klimaatcrisis alleen maar erger wordt. Dit bewijst opnieuw dat Shell helemaal niet geinteresseerd is om de energietransitie te versnellen en zich aan het Parijsakkoord te houden.

De kosten voor levensonderhoud stijgen door de klimaatcrisis steeds meer. Dus door naar olie en gas te blijven zoeken brengt Shell mensenrechten in gevaar en vergroot het ongelijkheid en armoede.

Reactie Shell: Wij zorgen voor energiezekerheid

Shell was blij met het besluit over Jackdaw en zei dat het van plan was door te gaan met de ontwikkeling van het veld “in een tijd waarin energiezekerheid in het Verenigd Koninkrijk  van cruciaal belang is”.

Shell zei: “Verantwoord geproduceerde, lokale gasproductie speelt een essentiële rol in de overgang van het VK naar netto nul. En het zal duizenden banen creëren.”

Het kan ook anders

Het is al tientallen jaren bekend dat we zoveel mogelijk olie, kolen en gas in de grond moeten laten zitten, ook gas. Alleen dan kunnen we voorkomen dat de aarde meer dan 1,5 graad opwarmt. En het kan ook anders. Dat meer gas oppompen zou helpen met de overgang naar netto nul, zoals Shell beweert, klopt dus niet.

Overheden wereldwijd kunnen onmiddellijk miljarden besparen op rekeningen, grip krijgen op de energievraag, duizenden banen creëren, de economie een boost geven, de klimaatcrisis aanpakken en toekomstige crises voorkomen – als ze huizen verduurzamen, door ze te isoleren.

De overheid moet investeren in goedkope hernieuwbare energie. Maar in plaats daarvan krijgen bedrijven als Shell steeds opnieuw lucratieve vergunningen voor projecten. Die zorgen er alleen maar voor dat we nog meer te maken krijgen met dodelijke overstromingen en bosbranden.

Please look at this very informative video we made explaining UK Government greenwashing and #StopJackdaw (sort of). #NoNewOilAndGas @_DylanHamilton_ @GretaThunberg pic.twitter.com/18F3mMkWBq

— Saoi O’Connor (@saoi4climate) June 3, 2022

Greta Thunberg reageert op Twitter met een filmpje op de beslissing van de Britse regering

Waarschuwing vanuit de VN

In april waarschuwde de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, vervuilende bedrijven en regeringen die nieuwe winningsprojecten plannen:

“Investeren in nieuwe infrastructuur voor fossiele brandstoffen is morele en economische waanzin”, zei hij. “Klimaatactivisten worden soms afgeschilderd als gevaarlijke radicalen. Maar de echt gevaarlijke radicalen zijn de landen die de productie van fossiele brandstoffen verhogen.”

Juridische stappen

Britse klimaatactivisten stellen dat het besluit onwettig is en kondigden aan juridische stappen te ondernemen. En daar zouden ze best wel eens succes mee kunnen hebben. Uit de Urgenda-rechtszaak tegen de Nederlandse overheid bleek namelijk al dat overheden verantwoordelijk zijn voor het beschermen van hun burgers tegen klimaatverandering. En dat is precies wat de Britse overheid hier niet doet. En dat is ook precies wat Shell hier niet doet. 

Zorg dat Shell zich aan het vonnis houdt

Wij doen er alles aan om de druk op Shell op te voeren het vonnis van de rechter uit te voeren. Help ons daarbij en stuur de bestuursleden van Shell een kaart. Want het is hoog tijd dat het beleid van Shell verandert. Hoog tijd dat Shell niet langer doet alsof het boven de wet staat. Hoog tijd dat Shell zijn verantwoordelijkheid neemt voor de klimaatcrisis.

Foto bovenaan: klimaatactivisten demonstreren tegen het nieuwe olieveld Jackdaw in de Noordzee.