Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Shell mag geen kankerverwekkende benzine meer exporteren naar Afrika

Fantastisch nieuws! De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) eist dat het exporteren van kankerverwekkende brandstoffen naar Afrika zo snel mogelijk stopt. Worden grote vervuilers eindelijk aan banden gelegd?

In 2016 kaartte Milieudefensie dit probleem al aan bij de politiek. Nederlandse bedrijven als Shell en Vitol exporteren brandstoffen naar Afrika die soms wel 400 keer zoveel kankerverwekkende stoffen bevatten dan binnen Europa is toegestaan. Je leest het goed: 400 keer. Dat dit eindelijk verboden wordt, is geweldig.

Geld verdienen met afvalstoffen

Door giftige stoffen ‘weg’ te mengen in brandstoffen verdienen bedrijven als Shell letterlijk geld met de verkoop van gevaarlijk afval. De brandstoffen die naar landen in Afrika wordt geëxporteerd, bevat veel meer giftige stoffen dan in Europa en de VS. Het gaat om stoffen als zwavel, mangaan en benzeen. Deze stoffen zorgen er niet alleen voor dat auto’s eerder stuk gaan, maar ook dat mensen in Afrika meer kans lopen op kanker.

Oliebedrijven hebben een zorgplicht

Op 26 mei 2021 wonnen we de Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell een zorgplicht heeft en zich daar aan moet houden. Als een bedrijf vermoedt dat zijn product gevaarlijk is voor mens of milieu, moet alles gedaan worden om die risico’s weg te nemen of op zijn minst te beperken.

Volgens de Inspectie maken oliebedrijven maximaal gebruik van de lagere veiligheidsnormen in sommige Afrikaanse landen. „De grenzen worden opgezocht.” Dat de zorgplicht hier wordt geschonden is overduidelijk. Vitol en Shell weten donders goed dat de brandstof die ze naar Afrika verschepen extreem kankerverwekkend is. Ze kunnen zonder enig probleem brandstoffen leveren die veiliger zijn.

Beleid aanpassen anders volgen er boetes

Het beleid moet snel veranderen, vindt de Inspectie. Gebeurt dat niet, dan volgen er boetes. Milieudefensie zegt al jaren dat Nederlandse bedrijven  alleen nog brandstoffen zouden mogen exporteren die aan alle Europese eisen voldoen.

Best logisch, toch? Als wij het te vies vinden om in ons eigen land te gebruiken, dan moeten we het ook niet naar andere landen exporteren. Wat hier te vies is, is in Afrika net zo smerig.

Help je mee?

We zijn heel blij met deze ontwikkeling. Maar het betekent niet dat andere grote Nederlandse bedrijven zich nu ook automatisch beter gaan gedragen. Daarom zijn er wetten nodig om multinationals in het buitenland aan banden leggen. Vind jij dat ook? Teken dan onze petitie.

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/shell-mag-geen-kankerverwekkende-benzine-meer-exporteren-naar-afrika

Shell mag geen kankerverwekkende benzine meer exporteren naar Afrika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV