Schrijnende situatie in Mozambique

Onze college Hielke is afgelopen zaterdag teruggekomen na een hectisch bezoek aan het zwaar getoffen Mozambique. De verwoesting die de orkaan Idai heeft aangericht was overal zichtbaar en veel mensen zijn alles kwijtgeraakt. Niet alleen het water zorgde voor verwoesting maar ook de wind deed een duit in het zakje.

Tot overmaat van ramp brak cholera uit nadat de orkaan zoveel verwoesting had aangericht. Als antwoord daarop heeft de humanitaire sector zijn activiteiten gericht op het stoppen van deze ziekte. Met succes, het lijkt alsof het aantal gevallen van cholera verminderd en de situatie onder controle is.

Hielke heeft zich als afgevaardigde van ZOA 3,5 week ingezet en Dorcas geholpen waar dat mogelijk was. Dorcas begon de hulpverlening in vluchtelingenkampen waar mensen naartoe gingen die alles verloren hadden. Hier proberen ze mensen te voorzien van schoon drinkwater en sanitatie maar zal zich in de komende periode ook gaan richten op het uitdelen van filters, de bouw van latrines en het geven van training op het gebied van bewustwording van hygiene. Het is alleen geen gemakkelijke opgave. De hulpverlening is moeilijk vanwege de slecht begaanbare wegen en veel plekken zijn alleen per helikopter of kano te bereiken.

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633