Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Saudi-Arabië: vervolging Loujain al-Hathloul toont hypocrisie zogenaamde hervormingen

Amnesty International

De rechter verwees de zaak van mensenrechtenverdediger Loujain al-Hathloul op 25 november door naar het Speciale Strafhof van Saudi-Arabië. Dat is zorgwekkend omdat deze anti-terrorismerechtbank erom bekendstaat misbruikt te worden om andersdenkenden de mond te snoeren en berucht is om de hoge straffen en oneerlijke rechtspraak.

Loujain al-Hathloul is een vrouwenrechtenactiviste die onder meer jarenlang streed voor het recht van vrouwen om in Saudi-Arabië te mogen autorijden. Vlak voordat het autorijdverbod werd opgeheven, werd zij in mei 2018 gearresteerd.

Hervormingen zijn schijnvertoning

‘De doorverwijzing naar het Strafhof is wederom een teken dat de beweringen van Saudi Arabië dat ze hervormingen op het gebied van mensenrechten doorvoeren een schijnvertoning is’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. De Saudische autoriteiten proberen in het buitenland goede sier te maken met hervormingen om meer kans te maken op zakelijke deals. Tijdens de G20-top van afgelopen weekeinde was het land bijvoorbeeld gastheer en presenteerde het zichzelf als voorvechter van vrouwenrechten.

De werkelijkheid is anders. In 2018 arresteerden de Saudische autoriteiten dertien vrouwenrechtenactivisten. Vijf van hen zitten nog gevangen: Loujain al-Hathloul, Samar Badawi, Nassima al-Sada, Nouf Abdulaziz en Maya’a al-Zahrani. Zij stonden gisteren allemaal voor de rechtbank. De uitkomst voor de andere vier vrouwen is nog onduidelijk.

Al-Hathloul is er slecht aan toe

Loujain Al-Hathloul is in de gevangenis gemarteld en seksueel misbruikt. Ze heeft slechts zeer beperkt toegang tot haar familie en haar advocaat. Op 26 oktober ging ze twee weken lang in hongerstaking om te protesteren tegen de omstandigheden van haar gevangenschap.

Volgens familieleden die bij de hoorzitting van 25 november aanwezig waren, trilde zij en sprak ze zacht terwijl ze haar verdediging van vier kantjes voorlas. Diplomaten van verschillende landen wilden als waarnemer in de rechtszaal plaatsnemen. Zij werden geweigerd met als excuus dat dat niet kon vanwege corona.

Lynn Maalouf: ‘Loujain al-Hathloul moet onmiddellijk worden vrijgelaten en alle aanklachten tegen haar moeten worden ingetrokken. Ook dringen we er bij de Saudische autoriteiten op aan dat ze behandeld mag worden door een dokter naar keuze en fatsoenlijke toegang krijgt tot haar advocaat en familie.’

Lees het Amnesty-rapport uit februari 2020 waarin wordt beschreven hoe oneerlijk de rechtspraak van het Speciale Strafhof is.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/saudi-arabie-vervolging-loujain-al-hathloul-toont-hypocrisie-zogenaamde-hervormingen

Saudi-Arabië: vervolging Loujain al-Hathloul toont hypocrisie zogenaamde hervormingen

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV