Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Samenwerking in onderzoek naar stof die TBC-bacterie te lijf kan gaan

KNCV Tuberculosefonds

Onderzoekers van Amsterdam UMC en Universiteit Leiden gaan aan de slag met de ontwikkeling van antimicrobiële moleculen die de tbc-bacterie mogelijk kan bestrijden. Het onderzoek maakt deel uit van het onderzoeksprogramma Novel Antibacterial Compounds and Therapies Antagonizing Resistance (NACTAR).

Onderzoeksproject Targeting Mycobacterium tuberculosis, setting up the stage for type VII secretion inhibitors draait om onderzoek naar antimicrobiële stoffen die de tuberkelbacterie, de bacterie die tuberculose (TBC) veroorzaakt, te lijf kunnen gaan. De ziekte kost jaarlijks 1.5 miljoen mensenlevens en wordt moeilijker behandelbaar door het ontstaan van resistente bacteriestammen. Het onderzoek bouwt voort op eerder resultaat uit een lopend NACTAR-project.

Naast het TBC-onderzoek is er ook geld vrijgemaakt voor onderzoek naar een alternatief antibioticum voor de ziekenhuisbacterie. Samen hebben de onderzoeksprojecten bijna 900.000 euro toegewezen gekregen voor toegepast pre-klinisch onderzoek. Beide onderzoeken hebben een looptijd van maximaal 2 jaar.

Bedreiging

Antibioticaresistentie is wereldwijd een bedreiging voor de volksgezondheid. De behoefte aan nieuwe middelen en manieren om bacteriële infecties te bestrijden is dan ook groot. Wetenschappers en het bedrijfsleven hebben daarom de handen ineen geslagen in het onderzoeksprogramma NACTAR. De samenwerking binnen de onderzoeksprojecten moet bijdragen aan een soepele benutting van onderzoeksresultaten binnen het Nederlandse zorgstelsel.

Het onderzoeksproject heeft een looptijd van maximaal twee jaar en richt zich op een nieuwe kansrijke oplossing.

Samenwerking

Het NACTAR-programma is een samenwerking tussen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen. In totaal investeerden ze samen bijna 7 miljoen euro in het onderzoeksprogramma. Het ministerie van VWS reserveerde daarbij 1 miljoen euro voor (pre) klinische studies en vroeg NWO-domein TTW in nauwe samenwerking met het Netherlands Antibiotics Platform de besteding van deze middelen te organiseren. De verwachting is dat de projecten uit deze laatste call bijdragen aan de vertaling van eerder ontwikkelde antimicrobiële moleculen, therapieën en / of behandelingen naar de kliniek, gericht op het genezen van humane infectieziekten veroorzaakt door resistente bacteriën.

Het bericht Geld voor onderzoek naar stof die TBC-bacterie te lijf kan gaan verscheen eerst op KNCV – Tuberculosefonds.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van KNCV Tuberculosefonds:

https://www.kncvtbc.org/2020/12/08/geld-voor-onderzoek-naar-stof-die-tbc-bacterie-te-lijf-kan-gaan/

Samenwerking in onderzoek naar stof die TBC-bacterie te lijf kan gaan

KNCV Tuberculosefonds

Gezondheid en Handicaps
Benoordenhoutseweg 46, 2596 BC Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV