Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rutte: zet in Brussel in op groen en eerlijk herstel!

Greenpeace Nederland

De afgelopen maanden hebben we keer op keer samen met jou richting het kabinet gepleit voor het groen en eerlijk inzetten van de crisismiljarden. Komend weekend zal hierover in Brussel opnieuw over worden gesproken. Juist nu moeten we ervoor zorgen dat we welzijn in plaats van welvaart voorop stellen en onze toekomst veilig stellen. Dat betekent ook dat we onszelf behoeden voor de fouten uit de crisis in 2008.

We kunnen geld maar 1 keer uitgeven

Zoals je misschien weet wordt er, naast de nationale herstelmaatregelen, ook in Brussel flink gewerkt aan een herstelpakket. Er ligt een voorstel voor een versterkt EU-budget voor 2021-27 van € 1,1 biljoen en € 750 miljard aan gezamenlijke schuld voor herstelfinanciering om de economische gevolgen van de pandemie te verzachten: een totaal van € 1,85 biljoen. Hierover komen de regeringsleiders, waaronder onze eigen premier Rutte, op 17 en 18 juli bij elkaar. Duidelijk is dat de Europese plannen vooralsnog flink onder de maat zijn. Daarom vragen we jullie opnieuw onze oproep, samen met bijna 76.000 andere bezorgde burgers, te ondersteunen. Want tijdens de coronacrisis woeden de klimaat- en de natuurcrisis gewoon door. We kunnen het geld maar 1x uitgeven. Laten we dat dan doen voor een groene en eerlijke toekomst.

Klimaatwaakhond

Nu klinkt 1,85 biljoen al als een gigantisch bedrag, maar we berekenden dat er in totaal zelfs € 4 biljoen wordt vrijgemaakt door de Europese Commissie en nationale regeringen samen om de economie door de coronacrisis heen te helpen. Dat komt neer op ongeveer € 9.000 per Europese burger. Juist nu moeten alle economische maatregelen en herstelfondsen uitsluitend voor een groen en eerlijk herstel gebruikt worden, want teruggaan naar het oude systeem is rampzalig voor ons klimaat en onze natuur. Ook De Nederlandsche Bank riep overheden daar al toe op. Bovendien moet er een klimaatwaakhond komen die erop toeziet dat de corona-steunmaatregelen van de Europese Commissie wel in lijn zijn met de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs, met daarbij als voorwaarde dat we in 2030 65% minder uitstoten.

Onze voorwaarden zijn helder

Eerder formuleerden we al een aantal checkvragen waar het Europese herstelpakket aan zou moeten voldoen. Op deze manier draagt dit budget bij aan sociale en ecologische welvaart, economische transformatie en investeringen in banen, bedrijven en sectoren die groene werkgelegenheid creëren. 
Daarom herinneren premier Rutte graag nog even aan deze vragen voordat hij akkoord geeft op het herstelpakket: Is het toekomstbestendig? Is het voor iedereen? En beschermt het onze grondrechten?

Doe je ook mee? Teken dan nu de oproep aan het kabinet en roep je vrienden op hetzelfde te doen.

Kabinet, dit spreken we af

Dit artikel is afkomstig van de website van Greenpeace Nederland:

Rutte, zet in Brussel in op groen en eerlijk herstel

Rutte: zet in Brussel in op groen en eerlijk herstel!

Greenpeace Nederland

Natuur, Milieu en Dieren
NDSM-Plein 32, 1033 WB Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV