Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rutte moet kernwapenverbod tekenen en kernwapens uit Nederland verwijderen

PAX voor Vrede

In een brief aan Minister-president Mark Rutte roept vredesorganisatie PAX op tot het ondertekenen van het VN-kernwapenverbod en het verwijderen van kernwapens van Nederlands grondgebied. De brief is op het moment van afleveren 5.800 keer ondertekend. Op 6 en 9 augustus is het precies 75 jaar geleden dat Hiroshima en Nagasaki werden verwoest door atoombommen, waarbij meer dan 200.000 burgers omkwamen. Ter gelegenheid hiervan zullen wereldwijd en in heel Nederland activiteiten plaatsvinden om de verwoestende gevolgen van kernwapens te herdenken, en op te roepen tot volledige nucleaire ontwapening.

PAX directeur Anna Timmerman: “PAX zet zich al jarenlang in voor een wereld zonder kernwapens en heeft daar, als bestuurslid van ICAN, zelfs de Nobelprijs voor de Vrede voor gewonnen. Maar op dit moment zijn er ruim 13.000 kernwapens verspreid over de wereld en liggen er zelfs Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied. Deze wapens worden binnenkort vernieuwd. De Nederlandse regering moet dit moment aangrijpen om eindelijk in actie te komen. Nederland moet de Amerikaanse kernwapens van Nederlands grondgebied laten verwijderen en het VN-kernwapenverbod tekenen.”

Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 3 Nederlanders vindt dat Rutte het VN-kernwapenverbod moet ratificeren. Al 82 landen hebben het Verdrag getekend en morgen zal een nieuwe groep landen het Verdrag ratificeren. PAX roept Rutte op daar een voorbeeld aan te nemen en ook te tekenen voor een wereld zonder kernwapens.

De vernietiging van Hiroshima en Nagasaki, maar ook de meer dan 2000 kernwapentests die tussen 1945 en 1980 werden uitgevoerd, laten zien welke onbeschrijfelijke gevolgen het gebruik van kernwapens heeft voor mensen en hun leefomgeving. Toch is nu, 75 jaar later, het risico dat kernwapens gebruikt worden nog steeds onverminderd groot. De wapenwedloop vlamt weer op en de nucleaire dreiging neemt toe. In plaats van te ontwapenen, investeren alle kernwapenstaten in nieuwe kernwapens met nieuwe capaciteiten, waardoor de drempel voor gebruik wordt verlaagd. Cyberoorlogsvoering en nieuwe technologieën dragen bij aan deze risico’s.

Timmerman: “Dat er kernwapens in Volkel liggen is een politieke keuze, zij dienen geen militair nut, terwijl ze wél het risico verhogen op nucleaire incidenten, diefstal, blunders of terroristische incidenten. Laat Mark Rutte nu het goede voorbeeld geven in Europa en de kernwapens van Nederlands grondgebied verwijderen. De 75ste herdenking van de atoombombardementen op Hiroshima en Nagasaki is een perfect moment om een stap te zetten op weg naar een veilige wereld zonder kernwapens.”

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/rutte-moet-kernwapenverbod-tekenen-en-kernwapens-uit-nederland-verwijderen

Rutte moet kernwapenverbod tekenen en kernwapens uit Nederland verwijderen

PAX voor Vrede

Mensen in nood
Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV