Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rusland veroordeelt Yulia Tsvetkova vanwege ‘homopropaganda’

Amnesty International

In Rusland is Yulia Tsvetkova schuldig bevonden aan ‘propaganda van niet-traditionele relaties onder minderjarigen’. Ze kreeg een boete opgelegd van 75.000 roebel, omgerekend zo’n 930 euro. Haar advocaten gaan tegen de uitspraak in beroep.

Tsvetkova krijgt die boete omdat ze een tekening online had gezet van een stel vrouwen en een stel mannen met kinderen met de titel ‘Het gezin is waar liefde is. Steun lhbti-gezinnen!’

Wet tegen ‘homopropaganda’

In Rusland bestaat een wet die propaganda van niet-traditionele seksuele relaties – lees homoseksualiteit – gericht op minderjarigen verbiedt.

In december 2019 werd Tsvetkova schuldig bevonden aan het overtreden van deze wet omdat ze twee lhbti-websites beheerde. Op de websites was aangegeven dat deze bedoeld zijn voor mensen boven de 18, zoals de Russische wet voorschrijft. Toch kreeg ze een boete van 700 euro.

Tsvetkova al langer doelwit

Begin 2019 moest Tsvetkova haar werk bij een theatergezelschap opgeven. Ze werkte daar met jonge acteurs aan een toneelstuk tegen pesten en discriminatie. Volgens de politie zou ze de minderjarigen aanzetten tot verboden ‘niet-traditionele seksuele relaties’.

Yulia Tsvetkova had sinds november 2019 huisarrest vanwege het ‘maken en verspreiden van pornografische materialen’. Na internationale druk werd het huisarrest half maart 2020 opgeheven en omgezet in een reisbeperking. Tsvetkova, die opkomt voor de rechten van vrouwen en lhbti’ers, had op sociale media tekeningen geplaatst van vrouwen. Bij sommige waren ook geslachtsdelen te zien. Ze kan hiervoor tot 6 jaar cel krijgen.

Amnesty voert een petitieactie voor Yulia Tsvetkova aangezien ze alleen vervolgd wordt omdat ze vreedzaam gebruikmaakt van haar recht op vrije meningsuiting.

Lees meer over Amnesty’s acties voor Tsvetkova.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/rusland-veroordeelt-yulia-tsvetkova-vanwege-homopropaganda

Rusland veroordeelt Yulia Tsvetkova vanwege ‘homopropaganda’

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV