Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Ruim 100.000 handtekeningen voor insectvriendelijker groenbeheer

Natuurmonumenten

Meer dan honderdduizend mensen tekenden deze zomermaanden de petitie ‘Red de Insecten’ voor insectvriendelijker groenbeheer in hun eigen gemeente. Natuurmonumenten stuurt de handtekeningen vandaag door naar alle gemeenteraden van Nederland, samen met achttien praktische groentips.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 maken gemeenten nu al plannen voor de komende vier jaar: een goed moment om voor meer groen te kiezen. Gemeenten doen daar niet alleen insecten een plezier mee. Groen geeft ook mensen een fijne leefomgeving, goede waterhuishouding, verkoeling op warme dagen en ruimte voor recreatie. Een gemeente kan opbloeien met insectvriendelijk groenbeheer: goed bermbeheer is de eerste stap. 

“Insectvriendelijke bermen kennen meer soortenvariatie. Dat ziet er dus een tikkie wilder uit”, zegt boswachter Mathiska Lont van Natuurmonumenten. “Een gemeente kan zijn inwoners prima uitleggen dat de bermen minder glad, strak en plat zullen worden.”

Bekijk hierde factsheet van de petitie ‘Red de insecten’, met groentips en handtekeningen per gemeente.

Meer bloemen: meer insecten

Natuurmonumenten heeft dit jaar actiepakketten met inheemse bloemzaden en tuintips uitgedeeld, waarmee mensen zelf insectvriendelijk aan de slag konden: 95.000 mensen hebben wilde bloemen uitgezaaid, waarin insecten zich thuis voelen. Meer dan 34.000 kinderen vroegen het knutselpakket voor een bijenhuis aan via de actie Red de Bij van OERRR.

Wil je ook meedoen en de insecten in je tuin helpen?
Vraag dan hier het insecten-red-pakket aan met tuintips

Zwolle: Beste Thuis voor Insecten

Natuurlijk verdienen gemeenten die het goed doen ook complimenten voor hun insectvriendelijke stappen. Uit handen van Natuurmonumenten ontvangt de gemeente Zwolle in september de prijs ‘Beste Thuis voor Insecten!’ voor insectvriendelijk groenbeheer.

Insecten zonder thuis

Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen. Insecten staan aan de basis van het ecosysteem en zelfs veel niet-zeldzame soorten ziet men nu stilletjes afnemen. De afgelopen dertig jaar zijn in Nederland veel insectenpopulaties ingestort: in sommige gebieden zijn die afgenomen met 76 procent. Als de biodiversiteit instort en de insectenaantallen verder kelderen, heeft dat enorme gevolgen voor natuur maar ook voor onze eigen leefomgeving. Insecten hebben daarom in alle dorpen en steden een thuis nodig: langs wegen, in bermen en in parken.

Bekijk hierde factsheet met groentips voor gemeenten en handtekeningen per gemeente

Dit bericht is afkomstig van de website van Natuurmonumenten:

https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/ruim-100000-handtekeningen-voor-insectvriendelijker-groenbeheer

Ruim 100.000 handtekeningen voor insectvriendelijker groenbeheer

Natuurmonumenten

Natuur, Milieu en Dieren
Stationsplein 1, 3818 LE Amersfoort
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV