Rolstoel- en scootmobielgebruikers waarderen Zonnebloemauto met een 8,4

Rolstoel- en scootmobielgebruikers kunnen sinds juli 2014 een Zonnebloemauto huren. De Zonnebloem biedt inmiddels verspreid over Nederland 47 van deze rolstoelhuurauto’s aan. Om de dienstverlening op peil te houden, toetst de vrijwilligersorganisatie met regelmaat de klanttevredenheid. Onlangs werkten 1.000 van de 4.365 gebruikers van de Zonnebloemauto mee aan zo’n uitgebreid onderzoek. De respondenten geven de Zonnebloemauto een 8,4. 

Vrijheid

Als sterkste punten noemen respondenten de flexibiliteit en de vrijheid die de Zonnebloemauto geeft. Het comfort van de auto staat op de derde plek. Als huurreden geven respondenten aan: 1) Familie of vrienden bezoeken 2) Een dagje uit naar een stad of dorp 3) Een dagje uit naar bijvoorbeeld een pretpark of dierentuin. Voor veel rolstoel- en scootmobielgebruikers is namelijk eropuit gaan niet vanzelfsprekend. Een eigen auto aanpassen, is kostbaar. Aan rolstoeltaxi’s en het openbaar vervoer kleven veel haken en ogen. De Zonnebloemauto biedt daarom uitkomst. Gebruikers bepalen zelf wanneer, waarheen, hoelang en vooral met wie ze op pad gaan. Uit het onderzoek blijkt dat gebruikers de Zonnebloemauto met regelmaat huren. De gemiddelde huurperiode is twee dagen. Er zijn ook gebruikers die met de Zonnebloemauto op vakantie gaan in binnen- of buitenland. De 47 Zonnebloemauto’s hebben tezamen ruim 2 miljoen kilometer op de teller staan. 

Huren

De Zonnebloemauto’s staan op 45 verhuurlocaties in Nederland. Gebruikers kunnen eenmalig een autopas aanvragen. Die kost 10 euro. Daarmee kunnen ze de Zonnebloemauto huren. Dat kan via de website van de Zonnebloem. Een huurdag kost 40 euro. De eerste 100 kilometer zijn vrij. Daarna geldt een bijtelling van 0,20 eurocent per kilometer. Er is een pool van bijna 500 vrijwillige chauffeurs bij de Zonnebloem. Dat is voor gebruikers die in hun eigen omgeving niet beschikken over een bestuurder.

Samenwerking

Voor de Zonnebloemauto werkt de Zonnebloem samen met Welzorg Auto op Maat. Dat is de specialist op het gebied van autoaanpassingen voor mensen met een functie- of mobiliteitsbeperking. “Wij zijn ontzettend trots op de 8,4 die gebruikers van de Zonnebloemauto geven. Dit motiveert ons enorm om door te gaan. We willen namelijk dat iedereen kan genieten van een dagje uit. In 2019 willen we van 47 naar 57 Zonnebloemauto’s. Hoe dichterbij een Zonnebloemauto staat, des te makkelijker is het voor rolstoel- en scootmobielgebruikers om er één te huren”, vertelt Daniele Groten, projectleider Zonnebloem.

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633