Na 1800 ton aan hulpgoederen nu ook nieuwe vorm van hulpverlening
Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening op in Oekraïne en de omliggende landen. De hulporganisatie start met financiële ondersteuning voor mensen die gevlucht zijn voor het geweld in en rondom Oekraïne. De hulporganisatie geeft mensen die gevlucht zijn een prepaid betaalkaart, waarmee zij zichzelf kunnen voorzien in hun eerste levensbehoeften. “Mensen kunnen zo zelf kiezen wat zij op dat moment nodig hebben”, zegt Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis. “Mensen krijgen door deze manier van hulp de regie op hun leven weer terug. Tegelijkertijd stimuleren we ook de lokale economie.” De hulporganisatie wil in de eerste 3 maanden 2 miljoen mensen in Oekraïne en omliggende landen helpen met deze vorm van hulp.
“Dit is één van de grootste financiële hulpprogramma’s die het Rode Kruis wereldwijd opzet. Het is een relatief nieuwe vorm van hulp. Natuurlijk is het tijdens een conflict of ramp belangrijk om hulpgoederen uit te delen, vooral als er bijvoorbeeld geen winkels meer open zijn om spullen te kopen. Maar er komt een moment dat je zelf wil beslissen wat jouw gezin ’s avonds eet, dat je verse groente en fruit wil kopen en dat je niet afhankelijk wil zijn van de inhoud van een voedselpakket met veelal lang houdbare producten. Door mensen een prepaid kaart te geven die zij kunnen gebruiken om te betalen in bijvoorbeeld de supermarkt, kunnen zij zelf weer de regie nemen op hun leven”, concludeert Segaar.
Hulpgoederen
Het Rode Kruis heeft de afgelopen maanden ruim 1800 ton aan hulpgoederen naar Oekraïne en de omliggende landen gebracht. Dit gaat onder andere om voedsel, toiletspullen, dekens, slaapmatten en dekzeilen. Ook heeft het Rode Kruis de afgelopen maanden 160.000 mensen geholpen met medische hulp en eerste hulp. “De afgelopen week heb ik onderzoek gedaan naar wat voor hulp er nodig is in het Zuid Westen van Oekraïne. Momenteel vluchten veel mensen uit het Oosten van Oekraïne naar het gebied waar ik nu werk, elke dag komen er honderden mensen aan. We zien dat we daardoor meer hulpgoederen moeten leveren, en ook specifieke spullen, bijvoorbeeld voor de verzorging van baby’s of kinderen”, zegt Arnold van der Werff, die voor het Rode Kruis de coördinatie van hulpgoederen verzorgt vanuit Uzhhorod in Oekraïne. “Maar uiteindelijk werkt het het meest efficiënt als mensen zelf hun spullen weer kunnen kopen.”
Minstens twee jaar hulp
Hoe langer het conflict duurt, hoe meer nood er zal zijn. Het Rode Kruis schat nu in dat de organisatie minstens twee jaar hulp moet verlenen op het gebied van medische zorg, het leveren van hulpgoederen, financiële ondersteuning, water en sanitatie en opvang. Voor deze hulpverlening in Oekraïne en de landen waar mensen uit Oekraïne naartoe zijn gevlucht, is in totaal 1,2 miljard euro nodig.
Hulp in Nederland
Ook in Nederland verleent het Rode Kruis hulp aan Oekraïners die hun land ontvlucht zijn voor het geweld. Het gaat daarbij onder meer om ontvangst in humanitaire servicepunten, het ondersteunen van gemeentes bij de opvang, een telefonische informatielijn en een Oekraïenstalige Whatsapp hulplijn.